Alle winnaars van De Slimste Mens van de afgelopen 10 jaar

De razend populaire quiz De Slimste Mens verscheen in 2006 voor het eerst op tv. In eerste instantie met 2 seizoenen op de commerciële tv-zender Talpa. En in 2009 slechts 1 seizoen op RTL4. Het programma werd pas echt een doorslaand succes toen het vanaf 2012 door de publieke omroep werd uitgezonden. Sindsdien zijn presentator Philip Freriks en jurylid Maarten van Rossem de vaste waarden van deze quiz, waarin de algemene kennis van bekende en soms ietwat minder bekende Nederlanders op de proef wordt gesteld. In het onderstaande overzicht tonen we je alle winnaars vanaf het moment dat De Slimste Mens bij de publieke omroep werd uitgezonden.

Winter 2019/2020: Marieke van de Zilver

Beeld: KRO-NCRV

RTL Nieuws-verslaggeefster Marieke van de Zilver zette alles op alles om tot de finale van de wintereditie 2019/2020 van De Slimste Mens door te kunnen dringen. Dat lukte haar onder meer dankzij een topscore van maar liefst 505 seconden. Haar ongebreidelde wil om te winnen zorgde ervoor dat de twee overige finalisten, advocaat Khalid Kasem en schrijver/tv-presentator Marc de Hond, amper enige schijn van kans maakten.

Zomer 2019: Rob Hadders

Beeld: KRO-NCRV

In de zomer van 2019 wist een andere schaatser wel de finale te winnen. De in het Flevolandse Kraggenburg geboren Rob Hadders finishte namelijk met vlag en wimpel tijdens de eindstrijd van De Slimste Mens en liet daardoor cabaretier Kees van Amstel en schrijfster Niña Weijers in het stof bijten. Winnen zit Hadders sowieso in het bloed. Zo kwam hij in het verleden schaatsend als eerste over de finishlijn tijdens onder meer de Ronde van Skarsterlân en de Hollands-Venetiëtocht.

Winter 2018/2019: Peter Hein van Mulligen

Beeld: KRO-NCRV

Peter Hein van Mulligen is de allereerste econoom van Nederland die het winnen van de finale van De Slimste Mens op zijn conto bij mag schrijven. Hij verwierf daarvoor al landelijke bekendheid als ‘woordvoerder economie en arbeidsmarkt’ voor het Centraal Bureau voor de Statistiek, waar hij als hoofdeconoom werkzaam is. In de finale van de wintereditie 2018/2019 van De Slimste Mens werd boswachter Arjan Postma uiteindelijk tweede en moest schaatser Mark Tuitert zich tevredenstellen met de derde plek.

Zomer 2018: Roelof de Vries

Beeld: KRO-NCRV

Journalist en radiopresentator Roelof de Vries werd in het zomerseizoen van 2018 tot De Slimste Mens gekroond. Zijn schat aan algemene kennis heeft hij waarschijnlijk te danken aan het feit dat hij al vele jaren journalistieke programma’s op de radio maakte, voordat hij in een van de drie fauteuils van het quizprogramma plaatsnam. In de finale moesten schrijver Philip Huff en opiniemaakster Anne Fleur Dekker, mede dankzij de topscore van 541 seconden van De Vries, uiteindelijk het onderspit delven.

Winter 2017/2018: Sander Schimmelpenninck

Beeld: KRO-NCRV

Tegenwoordig kennen we Sander Schimmelpenninck als een van de duopresentatoren van de dagelijkse talkshow Op1. In de winter van 2017/2018 was hij nog voornamelijk bekend als hoofdredacteur van het zakenblad Quote. De in Hengelo geboren journalist en televisiepresentator wist het in De Slimste Mens tot de finale te schoppen, waar hij van journalist Paul Jansen en acteur David Lucieer gehakt maakte.

Zomer 2017: Angela de Jong

Beeld: KRO-NCRV

Angela de Jong werkt sinds 2010 als televisierecensent voor het Algemeen Dagblad. Ondanks de kritische noten, die ze regelmatig over allerlei tv-programma’s kraakt, durfde de producent het in de zomer van 2017 aan om haar als deelneemster aan De Slimste Mens uit te nodigen. Angela kwam, zag en overwon. In de finale waren haar tegenstanders radiopresentatrice Mischa Blok en schrijver Thomas Olde Heuvelt

Winter 2016/2017: Klaas Dijkhoff

Beeld: KRO-NCRV

VVD-politicus Klaas Dijkhoff was in het winterseizoen 2016/2017 van De Slimste Mens de eerste politicus ooit die door wist te dringen tot de finale. In diezelfde periode fungeerde Dijkhoff ook als staatssecretaris van Veiligheid en Justitie in het kabinet Rutte II. In de finaleronde van De Slimste Mens nam hij het op tegen culinair journalist Hiske Versprille en cabaretier Stefano Keizers.

Zomer 2016: George van Houts

Beeld: KRO-NCRV

Vanwege de inhoud van een aantal van zijn theatervoorstellingen, beschouwt menigeen acteur en cabaretier George van Houts als een complotdenker. Het feit dat hij in staat is om creatief buiten de gebaande paden te kunnen denken, zal ongetwijfeld een positieve invloed hebben gehad op zijn deelname aan De Slimste Mens in de zomer van 2016. Hij bereikte uiteindelijk de finale van deze quiz, die hij wist te winnen van sportverslaggever Wytse van der Goot en culinair journalist Joël Broekaert.

Winter 2015/2016: Eric Smit

Beeld: KRO-NCRV

Prijzen in de wacht slepen is voor journalist en publicist Eric Smit geen onbekend terrein. Voordat hij de finale van de wintereditie 2015/2016 van De Slimste mens won, was hij samen met zijn collega Jesse Frederik in 2013 al beloond met de journalistieke prijs De Tegel in de categorie ‘achtergrond’. In de finale van De Slimste Mens won Smid van wetenschapsjournalist Govert Schilling en zanger Ernst Daniël Smid.

Zomer 2015: Diederik Smit

Beeld: KRO-NCRV

Cabaretier Diederik Smit is een van de mensen die schuil gaat achter het satirische online nieuwsmagazine De Speld. Daarnaast zijn en waren spitsvondige, humoristische columns van zijn hand regelmatig op de landelijke radio te horen en in kranten als de Volkskrant en het Brabants Dagblad te lezen. Tijdens de zomereditie wist Smit door te dringen tot de finale van De Slimste Mens, waarin hij schrijfster Nynke de Jong en televisiepresentator Daan Nieber het nakijken gaf.

Winter 2014/2015: Tom Roes

Beeld: NCRV

Tom Roes beleefde in 2009 zijn televisiedoorbraak als verslaggever in het Veronica-programma CQC. Amper een jaar later ging hij bij de publieke omroep voornamelijk als regisseur aan de slag. In het winterseizoen 2014/2015 werd Roes gevraagd om mee te doen aan De Slimste Mens, die hij prompt won door in de finale cabaretier Remco Veldhuis en zanger/acteur Chris Zegers de pan in te hakken.

Zomer 2014: Art Rooijakkers

Beeld: NCRV

Televisiepresentator Art Rooijakkers liet Nederland in de zomer van 2014 zien, dat hij meer in huis had dan alleen maar gezellige programmaatjes op commerciële en publieke televisiezenders presenteren, De toen 37 jaar oude Rooijakkers versloeg in de finale journalist Erik Dijkstra en wetenschapsjournalist Diederik Jekel. Een jaar eerder viel hij overigens ook al ruimschoots in de prijzen. Toen ontving hij namelijk de gouden Televizier-ring voor het programma Wie Is De Mol?

Winter 2013/2014: Owen Schumacher

Beeld: Facebook

Het grote publiek maakte met Owen Schumacher kennis toen hij op tv allerlei verschillende typetjes voor programma’s als Kopspijkers en Koefnoen speelde. De acteur, stand-upcomedian en tekstschrijver bleek ook nog eens over een grote schat aan algemene kennis te beschikken en won daardoor de wintereditie van De Slimste Mens in het seizoen 2013/2014. Tijdens de quiz wist hij het fenomenale aantal van 542 seconden te scoren.

Zomer 2013: Pieter Derks

Ook tijdens de tweede editie van De Slimste Mens ging een cabaretier er met de ultieme winst vandoor. In dit geval viel de eer te beurt aan Pieter Derks. Het was overigens niet de enige bekroning die hij in z’n leven in de wacht sleepte. Zo won hij aan het begin van zijn cabaretcarrière het Amsterdams Studenten Cabaret Festival en kreeg hij in 2005 de publieksprijs van de Wim Sonneveldprijs tijdens het Amsterdams Kleinkunstfestival.

Zomer 2012: Arjen Lubach

Beeld: NPO Start

Cabaretier, televisiemaker, schrijver en muziekproducent Arjen Lubach was de eerste winnaar van de eerste reeks van De Slimste Mens, die bij de publieke omroep te zien was. Lubach versloeg in de finale zanger Jan Rot en judoka Mark Huizinga. Met zijn deelname aan De Slimste Mens wist Arjen Lubach ook meteen een recordscore van 494 seconden te behalen, wat hem jarenlang een top 10 positie in de lijst met hoogste Slimste Mens scores aller tijden opleverde.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Leukste Woonwinkels Van Nederland

Top 10 Gezelligste Steden Van Nederland