Dit Zijn Alle 6 Continenten – Van Groot naar Klein

Een continent is: “een landmassa die vrijwel geheel door water omrand wordt en minstens 2 verschillende klimaten heeft”. De 6 continenten zijn: Eurazië, Afrika, Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Antarctica en Australië.

Een werelddeel is een culturele, historische en politieke onderverdeling van de wereld. Er zijn 7 werelddelen, namelijk Azië, Afrika, Noord- Amerika, Zuid-Amerika, Antarctica, Europa en Oceanië. Wie hoort waarbij? Lees snel verder!

1. Eurazië

Eurazië is het grootste continent ter wereld. Het bestaat uit 2 werelddelen: Europa en Azië. Je zal misschien denken dat Azië toch echt heel ver weg ligt en er heel veel water tussen Europa en Azië ligt, maar als je dit op de landkaart ziet wordt het meteen duidelijk: Er ligt geen oceaan tussen Azië en Europa! (Onthou dit voor de volgende pubquiz of Triviant-ronde.)

Het continent Eurazië loopt helemaal vanaf het Verenigd Koninkrijk, over Groenland door naar de oostkant van Rusland, en zakt dan naar beneden tot aan Indonesië, en de Zuid Sinai van Egypte.

Eurazië wordt ook wel het supercontinent genoemd. Het bestaat uit maar liefst 92 verschillende landen, en heeft een totale oppervlakte van bijna 55 miljoen km².

Er wonen 5.2 miljard inwoners in Eurazië, dat betekent 84 inwoners per km² en bijna 70% van de gehele wereldbevolking.

Egypte heeft een hele aparte positie hier! Het ligt in 2 continenten: Het vasteland behoort tot Afrika en de Zuid Sinai behoort tot Eurazië!

2. Afrika

Het continent Afrika staat op de 2e plaats in de lijst van de grootste continenten.

Afrika is iets groter dan 30 miljoen km², en dit continent neemt zo’n dikke 20% van het aardoppervlakte in beslag. Toch wonen er niet zoveel mensen. De 1 miljard inwoners van Afrika zijn goed voor slechts één zevende deel van de gehele wereldbevolking.

Afrika wordt ook wel ‘De Derde Wereld’ genoemd, een term die na de Tweede Wereldoorlog populair werd in een poging om de wereld naar economische groei in te delen.

Met de Eerste Wereld worden de geïndustrialiseerde en technologisch ontwikkelde landen bedoeld. Oftewel, de landen die lid waren van het NAVO-bondgenootschap, zoals Europa.

Met de Tweede Wereld-landen werden de geïndustrialiseerde landen bedoeld die onder communistisch leiderschap stonden. Of, anders gezegd, de landen van het Warschaupact en de Comecon.

3. Noord-Amerika

De derde plaats op onze lijst met de 6 grootste continenten ter wereld wordt ingenomen door Noord-Amerika. Noord-Amerika ligt volledig op het Noordelijk halfrond, en dan ook nog eens bijna helemaal op het westelijk halfrond.

Het inwoneraantal van Noord-Amerika wordt geschat op ongeveer 650 miljoen mensen, en die wonen in 23 onafhankelijke staten. Het continent heeft een oppervlakte van iets minder dan 25 miljoen km², wat bijna 5% van het aardoppervlakte is en 16.5 % van het totale landoppervlakte van de Aarde.

Noord-Amerika wordt omgeven door zout water: In het noorden de Noordelijke IJszee, het oosten de Atlantische Oceaan, in het westen en zuiden de Grote Oceaan, en in het zuid-oosten door de Caraïbische Zee.

De Aarde bestaat voor ongeveer 70% uit wateroppervlakte, waarvan slechts 3% zoetwater is. Een groot gedeelte hiervan wordt door de Eerste Wereld zonder pardon door de wc weggespoeld terwijl men in de Derde Wereld kampt met een enorm tekort aan zoet water.

4. Zuid-Amerika

Zuid-Amerika

Zuid-Amerika ligt op het zuidelijk halfrond. Dat is denk ik voor niemand een verrassing. Het continent grenst in het westen aan de Grote Oceaan en in het oosten aan de Atlantische Oceaan.

Noord-Amerika en Zuid-Amerika worden van elkaar gescheiden door de Darien Gap. Dit is een moeilijk begaanbaar moeras en oerwoud, gelegen op de grens tussen Colombia en Panama. Het is de enige plek waar de pan-Amerikaanse weg die helemaal van het noorden van Noord-Amerika naar het zuiden van Zuid-Amerika loopt voor een stuk van 110 km wordt onderbroken.

Het continent Zuid-Amerika is iets kleiner dan 18 miljoen km², bestaat uit slechts 13 onafhankelijke landen en heeft een inwoneraantal van rond de 418 miljoen mensen.

5. Antarctica

Op de zuidpool, op het onderste gedeelte van onze aardbol, ligt Antarctica. Met een totaaloppervlakte van 14 miljoen km² komt dit continent op de 5e plaats.

Antarctica wordt omringd door 3 oceanen: de Atlantische Oceaan, de Grote Oceaan en de Indische Oceaan.

Het continent heeft een totale grootte van iets meer dan 14 miljoen km², en een inwoneraantal van 1000-5000 mensen, afhankelijk van het seizoen. In de winter is het veel te koud en worden de meeste weerstations en studiefaciliteiten gesloten omdat de gemiddelde temperatuur naar meer dan -60 Celsius daalt, te koud voor ons mensen om te overleven. Maar nu de ijskap aan het smelten is lijkt het erop dat Antartica over stukken land beschikt waar het niet zo koud is en wij mensen prima zouden kunnen wonen!

Sommige mensen beweren dat Antarctica geen continent is omdat er geen mensen wonen en het grootste gedeelte van het land bedekt is door ijs, maar dat zijn geen “continent-criteria”.

6. Australië

Het continent Australië omvat ook een groot aantal eilandjes die in de Indische en Grote Oceaan liggen, zoals Ceram, Timor en Nieuw-Guinea en alle eilandjes die hierbij horen. Tasmanië is het grootste eiland. Deze eilanden worden door een ondiepe zee van het vasteland van Australië gescheiden, maar behoren in principe tot dezelfde tektonische plaat. Dit is het gevolg van de stijging van het zeewater in de laatste 10.000 jaren. Voorheen maakten de eilandjes gewoon deel uit van het vasteland van Australië

Het is met 8.5 miljoen km² het kleinste, echte continent van de wereld. Toch is heet maar liefst 185 keer zo groot als Nederland. Australië heeft slechts 36 miljoen (4,2 inw./km²) inwoners. Wil je de ruimte hebben en je buren niet zien? Dan is Australië een hele goede plek om heen te gaan!

7. Hoe zit het dan met Oceanië? En tot welk continent behoort New-Zeeland?

Tja. Vanaf hier wordt het inderdaad een beetje een vaag verhaal. Het ligt er maar net aan in welk verband de termen worden genoemd, en uit welk land de spreker komt. Ook per vak (economie of geografie) kan het verschillen. Wat wij na grondig onderzoek aan de weet zijn gekomen is dat de termen ’werelddelen’ en ‘continenten’ nogal flexibel toegepast worden en door elkaar worden gebruikt, zelfs door UN en andere wereldleiders.

Over het algemeen, en als we onze hersens even op “ter Kennisgeving” zetten in plaats van analytisch na te denken kunnen we het destilleren tot het volgende:

Als we kijken naar de indeling op “continent” dan valt een land als Nieuw-Zeeland volledig buiten deze indeling: Het ligt niet op dezelfde tektonische plaat als Australië en Omstreken, en het is te klein om zelfstandig het 7e continent te vormen omdat het niet voldoet aan de eis dat een continent 2 verschillende klimaten dient te hebben. Nieuw-Zeeland is natuurlijk niet het enige eiland wat buiten de boot valt. Er zijn nog wel een paar honderd eilandjes op de Aardbol te vinden die niet tot één van de 6 officiële continenten behoren.

Wanneer we de Aarde indelen naar werelddeel, dan komen we ineens de term “Oceanië” tegen (door sommigen ook wel Australazië wordt genoemd. Dit, om het nog makkelijker te maken).

Dit 7e werelddeel bestaat uit het continent Australië, maar nu inclusief een groot aantal eilandjes die tussen de Grote en de Stille Oceaan liggen, plus Nieuw-Guinea en Nieuw-Zeeland. En soms worden ook de eilanden van de Indonesische Molukken en Sulawesi hierbij gerekend. Oceanië is dus géén continent, maar een werelddeel, en Nieuw-Zeeland hoort hierbij.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Lekkerste Parfums voor Oudere Vrouwen

Top 10 Leukste Strandtenten Van Nederland