Alle 12 Naaktstranden in Noord-Holland

Het ultieme gevoel van vrijheid, en genieten van de zon op de naaktstranden in Noord-Holland. Naakt recreëren kan overal in Nederland, maar het is niet altijd even duidelijk aangegeven. Gelukkig zijn er talloze stukken strand in Noord-Holland, waar dit is toegestaan.

Met 12 naaktstranden in Noord-Holland, is er genoeg keuze om te zonnebaden of lekker te zwemmen in de zee.

Vooral in de zomerperiodes worden de stranden druk bezocht, en kunnen er files ontstaan richting de kust. Maar gelukkig zijn er genoeg opties en naaktstranden te vinden. Dit zijn alle 12 naaktstranden in Noord-Holland.

1. Texel

Texel, heeft in tegenstelling tot andere waddeneilanden twee officiële naaktstranden. Hier mag men naakt recreëren. Doe dit ook enkel op deze twee stranden, op andere plekken is het verboden.

Je kunt de naaktstranden vinden bij Den Hoorn, tussen strandpalen 10,13 en 8,00, en bij De Cocksdorp, bij palen 26,4 en 27,45.

2. Falga

Beeld: Wikimedia / Larshei

Een paar kilometer buiten Den Helder ligt het naakt strand Falga.Naaktrecreatie is toegestaan tussen paal 4,09 en 5,0 . Dit strand ligt op een zeer rustige plek, waardoor dit strand prima geschikt is voor mensen die even op adem willen komen.

Let erop dat er geen faciliteiten aanwezig zijn op dit strand, en er geen strandwacht aanwezig is. Er zijn strekdammen aanwezig bij Falga, waardoor zwemmen erg gevaarlijk kan zijn. Blijf uit de buurt van de strekdammen en zwem maximaal tot aan de kop van de dam.

3. Groote Keeten

Groote Keeten is een ander naaktstrand in de buurt van Den Helder en Callantsoog. Naaktrecreatie is hier toegestaan tussen strandpalen 8,4 en 9,4. Het gehele gebied is aangegeven met borden, en dient ook als hondenlosloopgebied.

Ook hier zijn geen faciliteiten aanwezig, en moet men oppassen met zwemmen in de buurt van de strekdammen.

4. Callantsoog

Bij Callantsoog kunnen naaktrecreanten terecht tussen palen 14,50 en 16,80. Aan het begin van dit naaktstrand staat strandpaviljoen “Zilte Zucht”, waar men gekleed terecht kan voor versnaperingen en een toilet te vinden is.

Het strand is een breed strand, maar kan in de zomer vrij druk worden. Ook mogen honden hier vrij rondlopen.

5. Bergen aan Zee

Beeld: Wikimedia / Tukka

Het strand van Bergen aan Zee ligt midden in een prachtig natuurgebied. Ten Noorden van Bergen aan Zee, achter de Schoorlse Duinen ligt het naaktstrand. Naaktrecreatie is officieel toegestaan tussen paal 31,50 en 29,50.

Het strand is gemakkelijk te vinden dankzij de roze paaltjes. Naast het naaktstrand is een strandpaviljoen te vinden, waar je terecht kunt voor een hapje en een drankje. Het naaktstrand van Bergen aan Zee grenst bijna aan die van Schoorl aan Zee.

6. Schoorl aan Zee

De hoge duinen van Schoorl aan Zee, en het rustige strand zorgen voor een prima omgeving om even heerlijke te zonnebaden of te zwemmen. Hier kan men naakt recreëren tussen paal 29,50 en 31,50.

Het strand is gemakkelijk te vinden dankzij de roze strandpalen. Er zijn hier geen voorzieningen aanwezig, en er zijn strekdammen aanwezig waar men uit de buurt van moet blijven. Let erop dat de dichtstbijzijnde parkeerplek bij Hargen aan Zee ligt, wat zo’n drie kilometer lopen is.

7. Wijk aan Zee

Het naakstrand bij Wijk aan Zee is gelegen tussen de paaltjes 50,25 en 49,50. Het strand is een vrij rustig strand waar niet veel mensen komen, en geen voorzieningen zijn. Bij de strandopgangen zijn verschillende strandpaviljoens aanwezig.

Het gebied zelf is niet aangegeven met borden, en er is geen strandwacht aanwezig. Het water bij Wijk aan Zee is redelijk kalm, waardoor er in de zomer gezwommen kan worden.

8. Egmond

Het naakstrand van Egmond bevindt zich achter het uitgestrekte natuurgebied het Noordhollands Duinreservaat. Hierdoor is het zeer geschikt voor naaktrecreatie en zit je midden in de natuur.

Het strand is redelijk afgelegen, en paar auto moeilijk bereikbaar. Maar je krijgt er een mooi strand voor terug. Naaktrecreatie wordt gedoogd tussen paal  35 en 36, en er zijn geen voorzieningen aanwezig op dit strand. 

9. Castricum aan Zee

Het naaktstrand bij Castricum aan Zee is geen officieel strand, maar wordt wel gedoogd. Op het strandgedeelte tussen paal 45,50 en 45,75 vindt veel naaktrecreatie plaats, en is een zeer drukbezocht stuk strand.

Zowel aan de noordzijde, als aan de zuidzijde van het strand staat een strandpaviljoen. Het strand is met de auto alleen te bereiken via de Zeeweg, wat uitkomt bij een groot parkeerterrein direct aan het strand.

10. Velsen

Het naaktstrand van Velsen staat niet aangegeven met borden, maar recreatie is toegestaan tussen paal 58,0 en 58,425. Het strand is een heel breed strand, wat ervoor zorgt dat er voldoende plek is om rustig te kunnen zonnebaden.

De duinen mogen ook worden gebruikt voor naaktrecreatie, zolang men voor de afrastering blijft. Het naaktstrand ligt in zone 4. Het gehele strand is ingedeeld in zones, want er vinden ook allerlei activiteiten zoals kitesurfen en vliegeren plaats.

11. Bloemendaal

Aan de noordzijde van het drukke strand van Bloemendaal ligt een naaktstrand. Ondanks dat het hele strand in de zomermaanden vol ligt, valt dit op het naaktstrand nog redelijk mee. Naaktrecreatie is mogelijk tussen paaltjes 59,5 en 58,425, met uitzondering van het strandgedeelte bij de strandopgang Duin en Kruidberg. 

Het gebied is met borden aangegeven, maar het naaktstrand breidt zich nog wel eens uit de paaltjes voorbij. Hoewel op het naaktstrand zelf geen honden zijn toegestaan, is dit direct buiten het naaktstrand wel het geval. Er mag ook worden gerepareerd in de duinen tot aan de afrastering. 

12. Zandvoort

Het naaktstrand van Zandvoort is het drukst bezochte naaktstrand van Nederland. Toch is hier voldoende ruimte voor iedereen, want met 3000 meter, is het groot genoeg om van de rust te kunnen genieten.

Aan het begin van het naaktstrand zijn drie strandpaviljoens te vinden, en recreëren is toegestaan tussen paaltjes 68 en 71. Bij de strandpaviljoens zijn er bedjes te huur, en op het terras van strandpaviljoen “Adam & Eva” mag je nog naakt plaatsnemen.

Wat vond je van dit artikel?

De Top 10 Meest Voorkomende Soorten Onkruid In Het Gazon

Top 10 Mooiste Oorlogsfilms Op Netflix