Adeles metamorfose stond onlangs volop in de belangstelling, want hoe heeft zij in zo’n korte tijd zoveel kilo’s verloren? Het antwoord ligt bij het sirtfood-dieet.
Het dieet
Sirtfood, wat houdt dat in? Het woord sirtfood bestaat uit het woord sirt en food. Sirt is een afkorting van de stof sirtuïne. Sirtfood betekent dus voedsel met de stof sirtuïne. Deze stof verbetert de spiergroei, stimuleert vetverbranding en zou in de algemeniteit goed zijn voor je gezondheid.
Veel van deze sirtfoods heb je waarschijnlijk al in huis. Denk hierbij namelijk aan groene thee, walnoten, koffie, kurkuma, rode uien en cacao. De Britse voedingsdeskundigen achter het sirtfood-dieet, Glen Matten en Aiden Goggins, zien hun dieet als een revolutionair plan voor gewichtsverlies en gezondheid.
Dit dieet is opgebouwd in twee perioden. De eerste periode duurt een week en daarin is het dieet vrij strikt. Je eet dan dagelijks maximaal twee caloriearme maaltijden en je drinkt bijna alleen sirtfoodsappen. Na deze week volgt de rest van het dieet: de zogenaamde onderhoudsfase.
Gedurende twee weken lang beperk je je tot drie gezonde maaltijden per dag. Je mag daarnaast één groep sapje en als je nog honger hebt, mag je één sirtfood als tussendoortje. Is het zeven uur ’s avonds geweest? Dan eet je niets meer.
Heb je deze twee periodes gehad, dan zou je volgens de voedingsdeskundigen achter het dieet meer dan drie kilo afvallen. Je lichaam krijgt namelijk een vetverbrandingsboost. Vervolgens hoef je je bestaande voedingspatroon alleen maar een beetje te veranderen, namelijk door er veel sirtfoods aan toe te voegen.
Als je wilt, kun je ook nog zo nu en dan de strenge eerste week herhalen.
Sirtuïnes
Het dieet staat dus volop in het teken van de stof sirtuïne. Het wordt nog net niet geprezen als een wondermiddel door de bedenkers van het dieet. We hebben het al over de voordelen gehad, maar wat is deze stof nu eigenlijk?
De eerste letters van de stof, ‘sir’, staan voor silent information regulators. Dit zijn lichaamseigen eiwitten. Deze eiwitten spelen een essentiele rol in ons lichaam, namelijk bij de genetische stoffen DNA en RNA.
Het vasten vanaf zeven uur ’s avonds is ook niet voor niets: je lichaam maakt sirtuïnes aan als je vast. Met het eten van sirtfoods krijg je daarop nog eens extra sirtuïnes binnen. Ook bootst het eten van sirtfoods het effect van bewegen na: door beweging worden er meer sirtuïnes aangemaakt in je lichaam.
Het idee achter het sirtfood-dieet is dus dat je het effect van vasten en bewegen nabootst. Het resultaat? Een hoger metabolisme en een gestimuleerde vetverbranding.
Te mooi om waar te zijn?
Toch worden er vraagtekens gezet bij het dieet. Sirtfood bevat wel sirtuïnes, maar deze eiwitten worden afgebroken bij het verteren. De kans is daarom niet zo groot dat ze hetzelfde effect op het lichaam hebben als de sirtuïnes van het lichaam zelf.
Dat je alsnog veel afvalt door het dieet komt aldus critici doordat je weinig eet in de eerste fase van het dieet.
Omdat het dieet gevarieerd en gezond eten omvat, is het dieet in ieder geval niet slecht. Ook beïnvloedt het voedsel dat je mag eten het hongergevoel, waardoor je weinig honger hebt: ook in de eerste week.