Net als mensen kunnen ook honden de griep krijgen. Dat betekent overigens niet dat wanneer je zelf de griep hebt, je dan ook je hond aan kunt steken. Of omgekeerd. Hondengriep is weliswaar, net als bij mensen, een besmettelijke ademhalingsziekte, die wordt veroorzaakt door een influenza A-virus.
Alleen zijn de virusstammen bij honden anders dan bij de mens. De vormen waarop honden besmet kunnen raken heeft daarentegen wel alle gangbare overeenkomst met menselijke griepvirussen. Als een besmette hond in de omgeving van een niet besmette hond blaft, hoest of niest kan het virus door de lucht overspringen op de tot dan toe gezonde hond.
Daarnaast is het ook mogelijk dat de hondengriep zich via besmette voorwerpen en omgevingen, zoals waterbakken, halsbanden en kenneloppervlakken verspreidt. Hoe je de griepverschijnselen bij een hond kunt ontdekken lees je hieronder.
Inhoudsopgave
1. Niezen

Ook dit laatste symptoom in deze lijst met meest voorkomende griepverschijnselen bij een hond vertoont overeenkomsten met die van de menselijke grieppatiënten. Ook bij honden kunnen er namelijk problemen in de bovenste luchtwegen ontstaan, waardoor ze moeten niezen. In combinatie met eventuele snotterigheid kan dat vervolgens een behoorlijke kledderboel opleveren. Dit niezen kan overigens gedurende de volledige periode aanhouden dat de hond last van de griep heeft.
2. Hoesten

Dit is een van de meest duidelijke aanwijzingen dat je hond last van griep kan hebben. Ook hier geldt weer dat slechts één kuchje, omdat de hond zich misschien verslikt, reden is om alarm te slaan. Maar als het hoesten niet iets incidenteels is en voor langere tijd aanhoudt, dan is dat wèl een duidelijke indicatie dat er hoogstwaarschijnlijk sprake van hondengriep is. Bij honden kan het regelmatig hoesten tussen de 10 en 21 dagen aanhouden. Geef een hond in dat soort gevallen geen hoestmiddelen die voor mensen bedoeld zijn. Daarmee maak je hem eerder zieker dan gezonder. Schakel in plaats daarvan gewoon de hulp van een dierenarts in.
3. Glazige blik

Net als bij mensen, kunnen ook honden glazig uit hun ogen beginnen te krijgen als ze door een hondengriep getroffen worden en daarbij last van koorts hebben. Voor alle duidelijkheid… Een glazige blik is dus niet hetzelfde als wanneer een hond even dromerig voor zich uit zit te kijken. Het dient een doorlopend verschijnsel te zijn, veelal gecombineerd met een of meer andere symptomen die in deze lijst worden genoemd.
4. Verhoogde lichaamstemperatuur

De gebruikelijke lichaamstemperatuur van een gezonde hond schommelt rond de 37 a 38 graden Celsius. Een temperatuur van 40 graden of meer is dan ook een duidelijke indicatie dat er iets mis is. Je herkent dit verschijnsel in de eerste plaats natuurlijk aan het feit dat de hond warmer aanvoelt dan gebruikelijk is. Daarnaast heeft de hogere lichaamstemperatuur meestal ook een duidelijk effect op z’n tandvlees. Dat kan in dat soort gevallen droog en plakkerig of felroze worden. Als je deze symptomen herkent, dan is het noodzakelijk dat je een dierenarts alarmeert. Geef de hond vooral geen paracetamol, ibuprofen of een ander koortswerend menselijk medicijn. Dat is namelijk dodelijk voor honden.
5. Lusteloosheid

Zelfs al ben je in het dagelijkse leven nog zo energiek, een griepje kan je uiteindelijk een behoorlijk lusteloos gevoel geven. Dat geldt niet alleen voor mensen, maar ook voor honden. Merk je duidelijk dat je anders zo levenslustige hond opeens helemaal geen zin meer heeft om activiteiten te ondernemen, dan kan dat een duidelijk signaal van hondengriep zijn. Trek echter geen overhaaste conclusies. Een hond kan – net als mensen – soms gewoon moe zijn na een lange wandeling of een luie dag hebben. Kortstondige lusteloosheid hoeft op zichzelf dus niet op een mogelijke griep te duiden. Houd de situatie gewoon goed in de gaten en probeer te ontdekken of je een of meer andere griepsymptomen uit dit overzicht bij de hond ontdekt.
6. Trillen en bibberen

Het trillen of bibberen bij een hond wordt vaak geassocieerd met het vermoeden dat het beest het gewoon koud heeft. Op zich is dat geen slechte eerste gedachte, maar het kan ook een klassiek signaal van koorts zijn. Of mogelijk zelfs een pijnreactie. Zit een hond te rillen of te bibberen, terwijl hij zich niet in een koude omgeving bevindt (en geen chihuahua is), dan kan dat een sterke indicatie zijn dat hij op dat moment koorts heeft.
7. Gebrek aan eetlust

Als een hond een keer geen zin heeft om te eten, dan is dat nog niet meteen een reden om je zorgen over een mogelijk hondengriepinfectie te maken. Wordt je echter duidelijk dat de hond meerdere maaltijden bewust achterelkaar overslaat en ontdek je een of meerdere andere griepsymptomen uit deze lijst, dan is het wel degelijk reden om extra alert te zijn. Als een hond meerdere dagen achtereen niets of bijna niets wil eten, dan is er echt iets mis met hem en adviseren we je sterk om zo spoedig mogelijk de hulp van een dierenarts in te schakelen.
8. Snotterigheid

Tijdens het doorlopen van deze lijst met de 8 meest voorkomende griepverschijnselen bij een hond, zal het je opvallen dat veel van de symptomen overeenkomen met die van mensen, die zich grieperig voelen. Ook honden kunnen namelijk snotterig worden als ze last van de griep hebben. Je herkent zo’n situatie waarschijnlijk snel en duidelijk omdat er dan letterlijk dikke groene of gele snot uit de neus van de hond komt. Als blijkt dat de hond de griep stevig te pakken heeft, dan kan deze snotterigheid tot wel 3 weken aanhouden.