Top 8 Beste Tips Om Te Besparen Op Je Energiekosten

Zoek je tips om te besparen op de energiekosten? Maandelijks wat meer extra geld overhouden en beter voor het milieu. Met deze tips sla je 2 vliegen in 1 klap.

Nu je misschien thuiswerkt, is het natuurlijk fijn om warm thuis te zitten. Toch hoeft je verwarming niet de hele dag aan te staan. Met onderstaande acht tips zorg je dat je energiekosten niet de pan uit rijzen, ook al ben je de hele dag thuis.

1. Zet de verwarming lager

Al is het maar een graadje lager, je verwarming overdag op bijvoorbeeld 19 ℃ zetten in plaats van 20 ℃ maakt al een verschil. ’s Nachts kun je de verwarming vijf graden terugzetten als je woning niet goed geïsoleerd is. Is je huis daarentegen wel goed geïsoleerd, hoef je de thermostaat maar twee graden lager te zetten.

2. Laat de gordijnen ’s avonds niet open staan

Naast dat gordijnen ervoor zorgen dat niet iedereen binnen kan kijken, zorgen ze er ook voor dat de warmte binnen blijft. Sluit daarom ’s avonds de gordijnen. Let daarbij wel op dat de gordijnen de verwarming niet bedekken, anders blijft de warmte tussen de gordijnen en het raam hangen.

3. Zorg dat er geen lucht in je leidingen zit

Het kan soms zo zijn dat er lucht in de leidingen gaat zitten. Hierdoor worden delen van de radiator bijna niet warm. Dit is zonde van de energie en daarom is het belangrijk om radiatoren zo nu en dan te ontluchten. Hiervoor heb je twee opties: zelf ontluchten of een luchtafscheider kopen. Voor zo’n luchtafscheider betaal je exclusief montage tussen de € 75,- en € 150,-.

4. Verminder warmteverlies

Met tochtstrips bij deuren en ramen kun je ervoor zorgen dat er geen onnodig warmteverlies is in je huis. Heb je een brievenbus in de deur, dan kun je tocht voorkomen met een brievenbusborstel. Zorg er ook voor dat naden en kieren gedicht zijn. Dit kan je doen met acrylaatkit of een andere flexibele kit.

5. Houd deuren gesloten

Open deuren zorgen voor tocht. Hierdoor kost het de cv-ketel meer energie om je woning warm te houden. Door een deurdranger te plaatsen bij je deuren voorkom je dat deuren onnodig open staan en zorg je ervoor dat de warmte blijft. Voor zo’n € 30,- heb je er een.

6. Voorkom warmteverlies bij cv-leidingen

Wanneer je cv-leidingen hebt lopen door koude ruimtes, bijvoorbeeld de zolder, gaat er vaak veel warmte verloren. Isoleer daarom deze leidingen met buisisolatie, zodat je de warmte krijgt op plekken waar het wel nodig is. Per meter betaal je hier maar een paar euro voor.

7. Breng radiatorfolie aan

Warmtestraling achter een radiator kan gereflecteerd worden zodat de warmte in huis blijft. Dit doe je door radiatorfolie tegen de muur of tegen de radiator aan te brengen. De kosten hiervoor bedragen een tientje per radiator.

8. Bepaal per kamer de temperatuur

Je kunt per kamer de maximale temperatuur regelen met thermostaatkranen. Dit kan in elke kamer, behalve in de kamer waar de kamerthermostaat hangt. Dit is in de meeste gevallen de woonkamer. Om zo’n thermostaatkraan te plaatsen zul je waarschijnlijk een cv-monteur nodig hebben. Hiervoor geldt: hoe ouder je installatie is, hoe meer je hiervoor betaalt.

Wat vond je van dit artikel?

Top 9 Redenen Waarom Avocado Zo Gezond Is

Top 10 Grootste Steden Ter Wereld Met De Meeste Inwoners