De 5 bewezen manieren om een avocado snel te laten rijpen

Heb je ook zo’n zin in guacamole maar zijn je avocado’s nog niet rijp (genoeg)? Je kent het wel, je hebt net boodschappen gedaan en een net of een paar losse avocado’s ingeslagen. Thuis aangekomen blijken deze nog helemaal niet rijp te zijn.

Soms heb je de tijd om nog een paar dagen te wachten, maar wat nou als je nĆŗ iets lekkers wilt maken van deze heerlijke vrucht? Je kunt natuurlijk gaan voor de kant en klare guacamole, maar niets is zo lekker als de zelfgemaakte verse variant. Daarom hebben wij 4 tips voor je op een rij gezet om een avocado sneller te laten rijpen.

Avocado is hartstikke gezond dus laten we snel beginnen met de beste tips om je avocado rijp te krijgen.

1. In de oven of magnetron

Door een avocado te verwarmen zal het sneller rijpen. Rol de avocado in zilverfolie en plaats in de oven op ongeveer 90 tot 100Ā°. Waarschijnlijk is de avocado zacht geworden na ongeveer 10 minuten, maar soms kan het tot een uur duren.

Als je tevreden bent met het resultaat kun je de zachte rijpe avocado in de koelkast leggen totdat deze is afgekoeld. Vervolgens kun je de avocado gebruiken in je recepten.

2. Leg de avocado op een zonnige plaats

Door de avocado op een zonnige en warme plek te leggen zal het sneller rijpen. Leg de avocado op de zonnigste plek in je keuken en laat de natuur zijn werk doen.

Zo rijpt de avocado op een natuurlijke manier en blijft hij veel lekkerder dan dat je hem opwarmt in de oven of de magnetron.

3. Gebruik een papieren zak

Door de vrucht in een dichtgevouwen papieren zak op de vensterbank of keukenblad te leggen zal het sneller rijpen. Avocado’s produceren, net als appels en bananen, etheen gas waardoor het sneller zal rijpen.

Als je de avocado’s bewaart in een afgesloten plek zal het dus sneller rijpen. Een papieren zak is nog beter, dan kan het wel ‘ademen’. Met deze methode is je avocado in een paar dagen klaar voor consumptie.

4. Bewaar bij ander fruit

Als je dezelfde methode als hierboven gebruikt maar dan met een ander stuk fruit dat ook etheen gas uitstoot, verdubbel je het rijpingsproces. Andere vruchten die etheen gas produceren zijn onder andere abrikozen, kiwi en mango’s. Maar ook bananen, appels of zelfs tomaten kun je hiervoor gebruiken.

Omdat deze vruchten ook etheen gas produceren versnel je zo het rijpen van je avocado’s. Door deze vruchten alleen al bij elkaar te bewaren zal je ook al het proces versnellen.

5. Vul een papieren zak met bloem

Vul een papieren zak met een laag bloem. Doe daar je avocado in en sluit de zak goed. Doordat je de zak afsluit blijft het etheen gas geconcentreerd aanwezig in de zak waardoor de avocado sneller zal rijpen. Door de laag bloem voorkom je dat de avocado gaat schimmelen of zachter word.

Zit je nu met een overschot aan avocado’s waarvan je niet weet wat je ermee aan moet? Bekijk dan onderstaande video voor heerlijke inspiratie.

Veel gestelde vragen

? Wanneer is een avocado rijp?

Door zachtjes in de avocado te knijpen kun je voelen hoe rijp deze is. Als een avocado te hard is is hij niet lekker. Als de vrucht te zacht is is hij vaak bruin van binnen en dat is ook niet lekker.

Een avocado is rijp wanneer deze niet te hard en niet te zacht voelt. Ook kun je doorĀ  het steeltje te verwijderen zien hoe rijp de avocado is.Ā  De avocado is rijp wanneer de holte onder het steeltje mooi helder is.

Wat vond je van dit artikel?

Dit is hoe de snijplank van de toekomst eruit ziet

Dit is hoe de bestorming van Area 51 echt is begonnen