Top 5 Beste Gratis Alternatieven Voor Photoshop

Niet voor niets is Photoshop de industriestandaard voor het bewerken van digitale foto’s. Het is dan ook een van de bekendste computerprogramma’s, met zelfs het woord fotoshoppen opgenomen in de Dikke Van Dale.

Dit programma mag dan wel veel gebruikt worden en ook goed werken, het vereist wel een abonnement van minimaal € 12,09 per maand. Dat kan veel geld zijn, vooral als je maar van een paar functies gebruikmaakt. Een optie zou dan het illegaal downloaden van Photoshop kunnen zijn, maar daarbij zit het risico dat je een virus binnenhaalt.

Een betere optie is dan een legaal, gratis én veilig alternatief. In dit artikel rangschikken we om die reden de vijf beste Photoshop-alternatieven.

1. Pixlr

Ben je niet helemaal bekend met het bewerken van foto’s, of juist wel? In beide gevallen biedt Pixlr een handige fotobewerker: één voor beginners en één voor gevorderden. Ben je eenmaal bekend met de eenvoudige Pixlr-versie, kun je je project gemakkelijk overzetten naar de gevorderden-versie.

De interface is eenvoudig ingedeeld en je kunt er snel mee overweg. Heb je ervaring met Photoshop, dan kun je de beginnersversie overslaan. De interface van de gevorderden-versie komt namelijk best in de buurt van Photoshop.

Het fijne: het is geheel beschikbaar binnen de browser, dus je hoeft er niets voor te downloaden. Je kunt zonder account gratis gebruikmaken van de webapplicatie, maar er wordt ook een betaalde versie aangeboden. Met deze betaalde versie heb je meer bewerkingsfuncties tot je beschikking en heb je geen last van advertenties.

2. Paint.NET

Door de naam lijkt het alsof het ook een online alternatief is, maar dat is het niet. Paint.NET is een programma dat je gratis kunt downloaden op Windows-computers. Ooit begon het als een uitgebreide vervanger voor het programma Paint dat meegeleverd wordt met Windows, waarna het uitgroeide tot een functierijk programma.

Hoewel het programma veel functies heeft, is het wel toegankelijk. Met enkele toolbars heb je verschillende tools tot je beschikking en kun je bijvoorbeeld de lagen rangschikken. Paint.NET heeft sinds 2004 door de loop van jaren veel gebruikers gekregen, waardoor er veel handleidingen over het programma te vinden zijn.

Er is ook een plug-insysteem, waardoor ontbrekende features vaak als plug-ins te downloaden te zijn. Zo kun je met een plug-in bijvoorbeeld Photoshop-bestanden bewerken in Paint.NET. Paint.NET kun je hier downloaden: https://getpaint.net.

3. Photo Pos Pro

Photo Pos Pro heeft ook wat weg van Photoshop, maar de gelijkenis in de lay-out is hier niet ontzettend groot. Met meer dan 10 miljoen downloads is het een veelgebruikt alternatief, wat het vooral te danken heeft aan de simpele interface.

Deze interface biedt veel bewerkingsmogelijkheden, waardoor het qua functionaliteit dicht in de buurt komt van Photoshop. Mocht je niet helemaal weten hoe alles werkt, dan is er op de website van Photo Pos Pro een uitgebreide beginnershandleiding voor het programma beschikbaar.

Het bewerkingsprogramma is gratis te downloaden op http://photopos.com/.

4. Photopea

Als je al bekend bent met Photoshop, dan kun je gelijk overweg met Photopea. Het is namelijk qua lay-out en functionaliteit een vrijwel gelijke namaak. Net zoals Pixlr is Photopea geheel beschikbaar in de browser, dus je hoeft er niets voor te downloaden.

De website is gratis te gebruiken, maar ze biedt ook een betaalde versie aan waarbij je geen advertenties hebt. Voor de rest heeft de gratis versie evenveel functionaliteiten als de betaalde versie.

­5. GIMP

Bij GIMP weet je zeker dat wat je downloadt vertrouwd is. Het idee achter GIMP is namelijk dat de broncode voor iedereen toegankelijk is en dat elke programmeur kan bijdragen aan het programma. Voor virussen is er daarom geen plaats, omdat je precies kan inzien wat het programma doet.

Omdat veel programmeurs hun steentje bijdragen aan het programma, worden bugs snel verholpen en heeft het ook veel functionaliteiten. Een nadeel aan GIMP is dat de interface niet overeenkomt met die van Photoshop, waardoor het wel even wennen is. Een (korte) handleiding volgen over het gebruik van GIMP raden we je daarom ook aan.

Aan de gebruiksvriendelijkheid wordt overigens wel gewerkt: in vorige updates is het programma al veel gebruiksvriendelijker geworden. Al met al is GIMP waarschijnlijk iets te ingewikkeld voor kleine fotobewerkingen. Een van de andere bovengenoemde alternatieven zijn dan waarschijnlijk iets toegankelijker. GIMP kun je downloaden op https://www.gimp.org/.

Wat vond je van dit artikel?

Dit Zijn De 10 Meest Adembenemende Foto’s Van De Maan

Deze 9 Gevaarlijke Producten Mag Je Niet Bij AliExpress Kopen