Dit zijn de 12 lekkerste verschillende soorten paté

Het Franse woord paté verwijst van oorsprong naar een vleesproduct waarin lever verwerkt werd. Op zichzelf is lever een behoorlijk bederfelijk product, maar door er andere ingrediënten aan toe te voegen, zodat er een pastei van ontstaat, wordt de houdbaarheid ervan verlengd. Vandaag de dag is het echter allang niet meer zo vanzelfsprekend dat paté ook echt lever van dieren bevat.

Er zijn inmiddels ook talrijke visvarianten en zelfs patés zonder enig dierlijk ingrediënt. Kortom versies die ook bij vegetariërs en veganisten in de smaak zullen vallen. Laat je smaakpapillen verrassen met de 12 lekkerste verschillende soorten paté, die we hieronder aan je presenteren.

1. Exotische paddenstoelen- en spekpaté

De absolute topper in onze paté top 10 is deze exotische lekkernij. Om er volop van te kunnen genieten, dient er wel eerst het een en ander in de keuken te gebeuren. Het begint met het bakken van de spek, totdat deze lekker knapperig is. Vervolgens zijn de knoflook, ui, tijm, champignons en het eekhoorntjesbrood aan de beurt om in boter te worden gebakken. Deze combinatie suddert aan het einde van het bakproces een tijdje in een scheut cognac. Na dit bakproces is de keukenmachine aan zet. Hierin worden alle gebakken onderdelen met kwark vermengd, totdat er een vrijwel egale emulsie ontstaat, waarin alleen nog enkele brokjes spek en champignon herkend kunnen worden. Met zout en versgemalen zwarte peper wordt deze paté uiteindelijk op smaak gebracht.

2. Biltong- en basilicumpaté

Deze overheerlijke paté is erg makkelijk te maken. De lekkernij ontstaat door kwark, biltongpoeder, basilicum, een halve, in stukjes gehakte ui, citroensap en versgemalen zwarte peper in een kom te doen en het geheel met een lepel door elkaar heen te roeren. Ondanks de tamelijk snelle bereidingswijze is het goed voorstelbaar dat je deze paté al enige tijd voor het moment van consumptie klaarmaakt. In dat geval dien je de kom met plastic folie af te dekken en deze in de koelkast te plaatsen.

3. Ricotta en edamame-bonenpaté

De hoofdbestandddelen van deze paté bestaan uit ricottakaas en geblancheerde edamame bonen. Deze worden, tezamen met wasabipasta, mayonaise, cintroensap, citroenschil, zout en versgemalen zwarte peper kort in een keukenmachine met elkaar gemengd, zodat de textuur van het geheel grotendeels in stand blijft. De paté kan vervolgens met Melba toastjes worden gepresenteerd.

4. Kippenleverpaté

Een overheerlijke kippenleverpaté begint met het bakken van de kippenlevertjes, samen met ui en knoflook. Daarna wordt een scheut brandewijn of port in de braadpan gegoten om het geheel op smaak te brengen. Dit wordt nog eens extra gestimuleerd, door ook zout en versgemalen zwarte peper toe te voegen. Het levermengsel wat op deze manier ontstaat, wordt vervolgens met behulp van room en een keukenmachine tot een paté omgevormd.

5. Auberginepaté met honing en komijn

De basis van deze paté bestaat uit 2 middelgrote aubergines. Deze worden doormidden gesneden, waarna de binnenzijde van elke helft met dunne plakjes knoflook worden bedekt. Daarna besprenkelt men de helften met honing en komijn, waarna het geheel zo’n 20 minuten op 180 graden Celsius wordt gebakken. De aubergine-emulsie wordt vervolgens uit de schil geschept en – na enig afkoelen – vermengd met mascarpone kaas.

6. Boternoot met fetapaté

Voor deze overheerlijke variant worden eerst de boternoten met olijfolie besprenkeld, waarna ze 40 minuten op 180 graden Celsius worden geroosterd. Het resultaat van dat proces belandt in een keukenmachine, die ze vervolgens pureert. Aansluitend mixt men in twee aparte fases een beetje fetakaas en een geplet teentje knoflook met de boternotenpuree, waarna het geheel op smaak wordt gemaakt met zeezout.

7. Chilli snoekpaté

Ook in deze patévariant is vis de hoofdmoot. In dit geval dus een snoek, die op eikenhout is gerookt. Om de vis tot een smakelijke paté te kunnen verwerken, worden eerst zijn schubben en graten grondig verwijderd. Met behulp van een keukenmachine, zachte boter en crème fraîche ontstaat de paté, die met behulp van rode chilipeper, knoflook, zout, citroenschil, koriander en versgemalen zwarte peper verder op smaak wordt gebracht.

8. Verse tonijnpaté

Een verse tonijnpaté wordt van gekookte tonijn en kwark gemaakt. Het wordt op smaak gebracht met behulp van citroensap, citroenschillen, tomaat, bieslook, peterselie, koriander, zout en gemalen zwarte peper. Deze paté blijft tot 3 dagen na het maken smakelijk, op voorwaarde dat deze gedurende die tijd in de koelkast wordt bewaard.

9. Gerookte zalmforelpaté

Vanzelfsprekend is een gerookte zalmforel het belangrijkste onderdeel van deze paté. Met behulp van een keukenmachine en een flinke portie kwark en room ontstaat er een smakelijke emulsie, die nog lekkerder wordt door er citroensap, citroenschillen, gember, knoflook, rode Chilipepers, dille, dragon, peterselie, sjalot, zongedroogde tomaat, zwarte peper en zout aan toe te voegen.

10. Kaas- en walnootpaté

Bij deze paté zijn fetakaas, gruyère kaas en kwark de hoofdingrediënten. Zodra deze goed met elkaar vermengd zijn wordt het geheel verder op smaak gebracht met citroenschil, lente-uitjes en paprika. Het eindresultaat wordt tenslotte met gehakte walnoten gedecoreerd en in kleine bakjes geserveerd.

11. Peper- en olijvenpaté

De peper- en olijvenpaté is prima geschikt voor vegetariërs en veganisten, want hij bestaat uitsluitend uit plantaardige producten. De unieke samensmelting van rode pepers en olijven zijn een ware traktatie voor je smaakpapillen. Daarnaast is deze patévariant ook nog eens goed voor de lijn, want hij bevat maar liefst 60 procent minder calorieën dan een doorsnee ganzenleverpaté.

12. Lamspaté met muntboter

Deze paté ontstaat door in eerste instantie lamsvlees samen met ui en knoflook te bakken, waarna het geheel verder op smaak wordt gebracht door het te laten sudderen in een bouillon met peperkorrels, jeneverbessen en laurierblaadjes. Met behulp van een keukenmachine wordt dan het vlees en het kookvocht samen met room en yoghurt gemengd, waardoor de uiteindelijke paté ontstaat. De bijbehorende muntboter ontstaat simpelweg door boter en munt met elkaar te vermengen.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Meest Populaire Papegaaien Soorten

Dit Zijn De Top 10 Beste Erotische Films Ooit Gemaakt