Top 10 Mooiste Soorten Oranje Bloemen

Bloemen houden van mensen en mensen houden van bloemen. Dat geldt eens temeer als die bloemen er extra vrolijk uitzien. Oranje is wat dat betreft natuurlijk een perfecte keuzekleur, omdat deze onder meer associaties met de zon weerspiegelt.

Daarnaast vallen oranje bloemen vanwege hun heldere kleurstelling extra goed op. Wereldwijd zijn er enorm veel verschillende oranje bloemvarianten te vinden. Dit zijn de 10 mooiste soorten.

1. De roos

De roos is zonder twijfel wereldwijd de meest geliefde bloem. En die toppositie bekleedt hij inmiddels al meerdere eeuwen. Voor menigeen staat de bloem symbool voor het overbrengen van liefde naar een ander. Rozen zijn, naast de oranje variant, in tal van andere verschillende kleuren verkrijgbaar.

Aan elke kleur roos wordt een eigen betekenis gehangen. Oranje rozen staan in dat kader vaak in het teken van verlangen, fascinatie, enthousiasme en energie. Het is de perfecte manier om aan iemand anders te laten blijken dat je trots op hem of haar bent. Je brengt er je uiting van bewondering en opwinding mee over.

2. De tulp

Hun overblijvende bolvorm maakt hen tot een symbool van verrijzenis en vastberadenheid. Wist je dat er maar liefst 109 verschillende tulpensoorten bestaan? De bloem heeft 6 bloemblaadjes, die duidelijk zichtbaar van elkaar gescheiden worden. Natuurlijk zijn tulpen niet alleen in het oranje verkrijgbaar.

Veel voorkomende alternatieve kleuren zijn onder meer rood, roze, geel en paars. Omdat de oranje tulp elegantie en gratie uitstraalt, wordt deze bloem in sommige landen ook wel gekoppeld aan het vieren van de elfde trouwdag van een koppel. De fluweelachtige stampers in het midden van de bloem symboliseren in dat geval het hart van een geliefde.

3. De goudsbloem

De goudsbloem is een van de populairste en meest voorkomende bloemensoort ter wereld. De bloemen bloeien in verschillende kleuren, waaronder ook oranje. Wanneer de bloemen voorzien zijn van kastanjebruine accenten, dan levert dat een nóg fraaier optisch plaatje op.

Goudsbloemen worden met zonlicht geassocieerd en worden daardoor in de regel als iets positiefs gezien. De bloemen worden echter ook af en toe met duistere aspecten geassocieerd. Ze kunnen onder meer symbool staan voor jaloezie, wreedheid, verdriet en rouw. Sommige culturen associëren deze bloem zelfs met de dood.

4. De gladiool

Gladiolen hebben een lange steel, waarop je meerdere bloemen aantreft. Ze kunnen tot wel 4 meter hoog worden.

De meeste gladiolen worden in Zuid-Afrika en in de warmere,mediterrane regio’s van Europa geteeld. Deze bloem is niet alleen verkrijgbaar in de kleur oranje. Er bestaan ook witte, roze, paarse, gele, groene en zalmkleurige gladiolen.

5. De kerstster

Kerststerren zijn eigenlijk een beetje een vreemde eend in de bijt in deze top 10. Op het eerste gezicht zijn ze voorzien van prachtige stervormige bloemen. Maar als je goed kijkt, dan ontdek je dat het eigenlijk helemaal geen bloemen zijn.

Het is namelijk blad dat van kleur verandert, waardoor het een mooie, gekleurde plant wordt. Welke kleur een kerstster krijgt, is afhankelijk van het soort en het jaargetijden waarin ze tot bloei komen. Naast oranje kerststerren, zijn er door het jaar heen daarom ook groene, witte en crèmekleurige varianten verkrijgbaar.

6. De paradijsvogelbloem

Deze exotische bloem lijkt op een felgekleurde vogel die door de lucht zweeft. Vanwege de bijzondere vorm worden ze soms ook wel kraanvogelbloemen genoemd, omdat ze lijken op de snavel en het verenkleed van zo’n vogel.

De paradijsvogelbloem symboliseert vrijheid, grootsheid, goed perspectief en een vreugdevolle herinnering aan een onsterfelijke waardering. Naast de oranje versie zijn er ook gele, roze, paarse, witte en blauwe varianten verkrijgbaar.

7. De alstroemeria

De alstroemeria wordt vanwege de opvallende gelijkenis met miniatuurlelies ook wel de Peruaanse lelie genoemd. Deze schoonheid is vernoemd naar Baron Claus von Alströmer, die deze bloem tijdens zijn bezoek aan Spanje ontdekte.

De alstroemeria symboliseert vriendschap, langdurige schoonheid, toewijding, betrokkenheid en zorg. Het is ook een symbool van rijkdom, fortuin en welvaart. Naast oranje bloemen, bestaan er ook onder meer witte, goudgele, abrikooskleurige en paarse varianten.

8. De hibiscusbloem

De hibiscusbloem is een inheemse bloem, die je op de Aziatische en Pacifische eilanden tegen kunt komen. Er zijn meer dan 200 verschillende soorten van de hibiscus. Deze bloem staat in Maleisië voor moed en eenheid.

De vijf bloemblaadjes van deze bloem staan daarbij voor vijf traditionele soorten plicht, vijf soorten geluk, vijf soorten eenheid en andere kwaliteiten die allemaal bijdragen aan de betekenis van vrede en geluk. De letterlijke betekenis van de bloem is ‘grijp de kans’. De prachtige bloemen van de hibiscus zijn er overigens niet alleen maar in het oranje. Er zijn ook soorten die rode, roze, gele en witte bloemen voortbrengen.

9. De wisselbloem

De wisselbloem wordt ook wel de lantana camara genoemd. Als je naast een liefhebber van bloemen ook een fan van vlinders bent, dan is deze exotische plant in je tuin of op je balkon een absolute aanrader. De opvallend kleurige bloemen trekken namelijk vooral vlinders aan.

De naam wisselbloem is overigens gemakkelijk te verklaren, want tijdens de bloeiperiode verkleuren de bloemen van binnen naar buiten van bijvoorbeeld oranje naar geel. Maar afhankelijk van het soort wisselbloem zijn ook andere kleurwisselingen mogelijk.

10. De kievitsbloem

De vogel waarnaar deze bloem vernoemd is zit in de maanden april en mei op z’n eieren te broeden en dat is ook het moment waarop deze bloemen zelf tot bloei komen. De officiële naam van de kievitsbloem is de fritillaria en wereldwijd blijken er meer dan 100 verschillende varianten van te bestaan.

Er zijn grote en kleine soorten kievitsbloemen, maar ze hebben allemaal als overeenkomst dat de bloemen eruit zien als vrolijke belletjes. De naam kievitsbloem is overigens ook nog op een andere manier te verklaren dan dat ze beide op hetzelfde moment in het veld te zien zijn. Net als kievitseieren hebben ze in veel gevallen een stippeltjespatroon.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Meest Voorkomende Soorten Huizen

Top 10 Populairste Interieur Huisstijlen