De Top 10 Meest Voorkomende Soorten Onkruid In Het Gazon

Wie veel in de tuin werkt komt ze regelmatig tegen, de meeste voorkomende soorten onkruid in het gazon. Het is voor veel tuinders een uitdaging om een grasveld of gazonnetje mooi strak te houden zonder al dat vervelende onkruid die jouw veld verpesten. Maar toch ontkomt niemand eraan. Onkruid groeit nou eenmaal overal, vooral op plekken waar het niet zou moeten groeien. 

Maar wist je dat niet ieder onkruid in het gazon hetzelfde is, en er verschillende manieren zijn om een gazon te ontdoen van deze vervelende plantensoorten. Gelukkig zijn er genoeg oplossingen om het grasveldje er mooi groen uit te laten zien. Dit zijn de 10 meest voorkomende soorten onkruid in het gazon.

1. Klavers

Een mooi gazon ziet er prachtig uit, maar klavers gooien bij veel tuinen door nogal eens roet in het eten. Klavers komen overal voor, en is de meest voorkomende soort onkruid in het gazon in Nederland. Klavers komen vooral voor op een gazon waar een tekort aan voedingsstoffen is. Ze groeien prima in moeilijke omstandigheden, waar het gras lastiger groeit.

Klavers kunnen natuurlijk worden bestreden met bestrijdingsmiddelen. Maar in het geval van dit onkruid is het beter om de oorzaak te achterhalen. Door een gezonde bodem onder het gazon te creëren, ontstaat er niet alleen een perfect veldje, maar voorkom je ook dat klavers op jouw gazon gaan groeien. 

2. Kweekgras

Kweekgras lijkt in eerste instantie op een gewone pol met gras. Maar het groeit een stuk sneller dan het reguliere gras op het gazon, en heeft ook een andere kleur groen. Kweekgras kan lastig te bestrijden zijn, want het verspreid zich ondergronds. De kleine pollen boven de grond zijn bestand tegen de meeste weersoorten, en kweekgras laat zich ook nog eens lastig bestrijden. 

Kleine stukjes met kweekgras kun je het beste uitgraven. Mocht het zich verspreiden, dan is het mogelijk om een herbicide te gebruiken, of om het gras te laten verstikken. 

3. Kruipende boterbloem

De kruipende boterbloem kan een echte plaag vormen op een mooi gazon. De plant begint vrij onschuldig, maar kan zichzelf razendsnel verspreiden. Dit soort onkruid is gemakkelijk te herkennen aan de gele, opvallende bloemen. Wanneer de kruipende boterbloem niet wordt aangepakt, kan er na verloop van tijd een heel tapijt met boterbloemen ontstaan, waardoor andere planten en het gras kunnen verstikken.

Pak de kruipende boterbloem dus op tijd aan. Staan er maar een paar op het gazon, dan kun je deze gemakkelijk met de hand verwijderen. Het is eventueel mogelijk om met bestrijdingsmiddelen de plant te verdelgen. Let hierbij wel op dat veel onkruidverdelgers ook effect hebben op het gazon en andere planten in de directe omgeving.

4. Vogelmuur

Op de vierde plaats staat een onkruid wat eigenlijk in iedere tuin wel voorkomt. Vogelmuur is een plant welke bestaat uit vele kleine blaadjes en laag bij de grond groeit. Deze plant houd vooral van plekken met een hoog stikstofgehalte, zoals velden waar compostgrond op is gebruikt. 

Zorg ervoor dat je de vogelmuur zo snel mogelijk met de hand uit de grond trekt, en het niet te lang laat staan. Wanneer dit onkruid gaat bloeien, verspreidt het zich verder. Kippen of vogels zijn dol op vogelmuur, en eten het maar al te graag.

5. Biggenkruid

Biggenkruid is een gemakkelijke groeier die eigenlijk overal wel wilt groeien. Je ziet deze plant vaak terug in de natuur, maar biggenkruid vindt het ook heerlijk om in het zonnetje te groeien op het gazon. Biggenkruid is te herkennen aan de lange stelen met daarop gele bloemen. 

Haal biggenkruid op tijd uit het gazon. Trek deze met wortel en al uit de grond zodat de plant later niet terug groeit. Kun je moeilijk bij de wortel, gebruik dan eventueel een mesje om de gehele plant uit de grond te snijden.

6. Brunel

De brunel wordt door sommige gezien als bloem, maar voor andere mensen behoort deze plant tot het onkruid. Het is een opvallende plant met paarse bloemen, die het heerlijk vind om op een grasveld te groeien.

Gelukkig is de brunel gemakkelijk te voorkomen. Door simpelweg het gazon goed bij te houden en regelmatig te maaien, krijgt deze plant geen kans om te groeien en blijft jouw gazon er piekfijn uit zien.

7. Weegbree

De weegbree is een onkruid op het gazon die overduidelijk te herkennen is. De plant heeft grote groene bladeren met kleine witte bloemetjes. Net zoals bij de paardebloem, verspreid weegbree zich via de wind. 

Het is daarom van belang om deze plant zo snel mogelijk te verwijderen, anders komt het na een tijdje weer terug. Omdat weegbree vaak voorkomt in het gazon, zijn er verschillende bestrijdingsmiddelen die dit onkruid effectief te lijf gaan. Let er wel op dat het middel niet het gras aantast.

8. Witte klaver

De witte klaver is een veel voorkomend onkruid bij aangelegde grasmatten. De witte klaver groeit het beste tijdens de zomermaanden, maar kan ook in de winter een probleem blijven vormen. Deze plant kan temperaturen onder de nul goed verdragen, en blijft daarom doorgroeien in de koudere maanden met vorst. Voorkom teveel witte klaver, want dit onkruid heeft een nadelig effect op de kwaliteit van gras. Bestrijden kan met reguliere onkruidbestrijders.

9. Paardebloem

De paardebloem is een onkruid wat zich snel vermenigvuldigt op een gazon. Wanneer je een paar paardebloemen ziet staan, worden dat er al snel veel meer. Je kunt voorkomen dat er meer bloemen gaan groeien door paardenbloemen snel te verwijderen wanneer ze beginnen te groeien. 

Paardebloemen groeien voornamelijk op gazonnen die niet goed onderhouden worden. In het voorjaar kalk strooien op het veld, helpt ook om de groei van dit onkruid te remmen. 

10. Duizendblad

Duizendblad is een opvallend onkruid met witte bloemen die tussen juni en oktober op het gazon groeit. Hoewel dit soort onkruid een mooi grasveldje in de tuin kan verpesten, heeft het ook een aantal positieve eigenschappen. Thee van duizendblad stimuleert de doorbloeding en is vochtafdrijvend. 

Je kunt duizendblad op het gazon voorkomen door het regelmatig te maaien, waardoor dit onkruid niet de kans krijgt om te gaan groeien.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Leukste Familiespellen

Alle 12 Naaktstranden in Noord-Holland