In Nederland staan in totaal zo’n 7 miljoen woningen, die onderdak bieden aan de ongeveer 17 miljoen inwoners die ons land rijk is. Uiteraard hebben al die verschillende Nederlanders elk zo hun eigen voorkeuren op het gebied van wonen. Vandaar dat er een heleboel verschillende woningtypes en bouwstijlen bestaan.
Sommige van die bouwstijlen hebben hun oorsprong in lang vervlogen tijden liggen, terwijl er natuurlijk ook woningdesigns zijn, die als verrassend modern beschouwd worden en je mogelijk nu al een indruk geven over hoe de meeste woningen in ons land er in de toekomst uit komen te zien. Hieronder vind je de 10 meest voorkomende huizen die je in Nederland tegen kunt komen.
Inhoudsopgave
1. Het rijtjeshuis

Een rijtjeshuis wordt ook wel een rijtjeswoning of een tussenwoning genoemd. Het meest kenmerkende aan dit huistype is, dat het aan beide kanten wordt ingesloten door een ander huis met exact hetzelfde uiterlijk. Rijtjeshuizen worden in de regel in blokken van vier of vijf stuks gebouwd en zijn in de meeste gevallen voorzien van een voor- en achtertuin.
Niet alleen het uiterlijk van een rijtjeshuis in identiek aan de rest van de overige woningen in hetzelfde huizenblok. Ook het interieur is hetzelfde, zij het soms in spiegelbeeld met de ernaast liggende woning. Een rijtjeshuis kan ook uit twee aparte woonlagen bestaan, die elk met via een eigen voordeur toegankelijk zijn. In dat geval spreekt men over een duplexwoning.
Dat rijtjeshuizen in Nederland populaire woningen zijn blijkt wel uit Europese cijfers. We staan voor wat betreft het aantal mensen dat in een land in een rijtjeshuis woont namelijk in de top 3. Alleen in Ierland en Groot-Brittannië wonen er nog meer mensen in een rijtjeshuis. Nederland telt ongeveer vier miljoen rijtjeshuizen, waarin zo’n tien miljoen mensen wonen.
2. Het appartement

Een appartement is een huis dat onderdeel is van een groter gebouw, doorgaans een flat. In de meeste gevallen bevinden het woon- en slaapgedeelte in een appartement zich op dezelfde verdieping. Als er toch sprake van een extra bovenverdieping is, dan wordt dit type appartement als een maisonnette aangeduid.
Bestaat een appartement daarentegen over slechts één centrale ruimte waarin wonen, koken en slapen plaatsvindt, dan is er sprake van een zogenoemde studio.
3. De bungalow

Op zich is een bungalow een relatief kleine woning. Het meest opvallende aan deze bouwstijl is, dat er sprake is van slechts één bouwlaag. Met andere woorden: zowel het woon- als het slaapgedeelte bevinden zich op de begane grond.
Bungalows kom je meestal in de natuur en aan stadsranden tegen. Daarnaast is de bungalow een geliefde vorm van tijdelijke huisvesting in tal van recreatieparken.
4. Het herenhuis

Een herenhuis is een statige, grote en vooral ook luxe woning, die uit minstens twee woonlagen en een zolder bestaat. Er zijn vrijstaande herenhuizen, maar het is ook goed mogelijk dat ze vlak naast elkaar zijn gebouwd.
Die laatst genoemde categorie ontdek je met name in oude binnensteden. Je herkent dit typewoning vooral aan de hoge plafonds en de hoge gootlijn.
5. De blokhut

Een blokhut is voor de meesten onder ons geen permanent onderkomen. Je kunt dit type huis vooral in vakantieparken of recreatiegebieden tegenkomen, waar het dan dienst doet als vakantiewoning. De constructie van een blokhut ziet er op het eerste gezicht misschien simpel uit, totdat je er eens goed naar kijkt.
Dan zul je ontdekken dat er bij de bouw gebruik wordt gemaakt van ingenieuze technieken, die ervoor zorgen dit type huis(je) uiterst solide is. Bijkomend voordeel van de massief houten wanden is, dat deze voor een prima warmte-isolatie zorgt.
6. De moderne villa

Vanaf de jaren ‘50 van de vorige eeuw maakte de wereld kennis met een reeks opvallende nieuwe bouwstijlen, waarbij in het design vooral kaarsrechte lijnen een belangrijke rol speelden. Ook werd er bij de bouw van de moderne villa steeds meer van grote ruiten gebruikgemaakt, waardoor het binnen- en het buitenleven praktisch in elkaar over gingen lopen.
Nieuwe bouwmaterialen zorgden er in die tijd ook voor, dat architecten volop konden experimenteren met allerlei verrassende en soms zelfs ronduit gewaagde creaties.
7. Het mediterrane huis

De typische bouwstijlen, zoals je deze in de landen rond de Middellandse Zee aantreft, vormen een duidelijke inspiratiebron voor het mediterrane huis. Dit type woning is in de regel een vrijstaande villa, die voorzien is van een laag pannendak, bogen boven ramen en deuren en lichtkleurig pleisterwerk op de buitenmuren.
Veel van de designs zijn geïnspireerd op soortgelijke woningen uit de Spaanse koloniale periode.
8. Het neotudorstijl huis

Het design van tal van ruim opgezette landhuizen of moderne kasteeltjes is gebaseerd op de klassieke Tudorstijl, die met name in de 15e eeuw erg populair was in Engeland. De stijl is vernoemd naar het vorstenhuis Tudor, dat er toen de scepter zwaaide. In de 19e eeuw keerde bouwen volgens de tudorstijl in een nieuw jasje terug en werd daarom de neotudorstijl genoemd.
Bij dit type huis is het metselwerk op frivole wijze gerealiseerd, waardoor je onder meer (tudor)bogen, ornamenten en trapgevels in het design tegen kunt komen.
9. Het Victoriaanse huis

Dit type huis kun je nog wel eens in oude binnensteden aantreffen. Het gebouw stamt in dat geval uit het Victoriaanse tijdperk, wat concreet betekent dat het tussen 1860 en 1900 werd gebouwd. Opvallend detail aan een Victoriaans huis is dat het aan alle kanten een vleugje romantiek uitstraalt.
Daarnaast zijn het het veelal steil hellende dak, een dominante, asymmetrische gevel en de typische dakspanen met patronen die verraden dat je met een Victoriaans huis te maken hebt.
10. Het Franse landhuis

Het Franse landhuis kent z’n oorsprong in de 18e eeuw, toen veel welgestelde mensen zo’n luxe huis voor zichzelf en hun gezin lieten bouwen. De bouwstijl werd ook aan de andere kant van de Atlantische Oceaan razend populair, want ook in de VS verschenen dit soort huizen steeds meer in het straatbeeld.
Op hoofdlijnen is de zo typerende stijl van Franse landhuizen door de eeuwen heen nooit echt drastisch veranderd. Je herkent dit type woning niet alleen aan de kenmerkende gestucte muren en vakwerklijsten, maar ook aan de opvallend smalle ramen, die vaak voorzien zijn van luiken.