Top 10 Meest Voorkomende Soorten Daken in Nederland

Als je door je woonomgeving wandelt of rijdt, dan is de kans groot dat je amper op de daken om je heen let. Zou je dat wel doen, dan valt het je waarschijnlijk al snel op dat er tal van verschillende varianten te zien zijn.

Hieronder tref je de 10 populairste soorten daken van ons land aan, zodat je ze voortaan duidelijk van elkaar kunt onderscheiden.

1. Het zadeldak

Dit is zonder twijfel het meest voorkomende daktype in Nederland. Die populariteit heeft het zadeldak vooral te danken aan het feit dat dit soort daken gemakkelijk met heel veel verschillende bouwstijlen gecombineerd kunnen worden.

De meest eenvoudige variant van een zadeldak bestaat uit twee dakvlakken, die gezamenlijk een omgekeerde V vormen. Omdat er slechts twee dakvlakken nodig zijn, kunnen architecten volop spelen met de hellingshoek, zolang deze maar wel meer dan 15 graden bedraagt.

Zadeldaken staan onder meer positief bekend om hun goede afvoer van regenwater en hun windbestendigheid.

2. Het platte dak

In de meeste gevallen is een plat dak niet volledig plat. Vrijwel altijd zal er op platte daken sprake zijn van een lichte hellingshoek, zodat het water tijdens een regenbui niet op het dak blijft liggen.

Een plat dak geeft een gebouw niet alleen maar een modern en strak uiterlijk, maar heeft tevens als voordeel dat het niet windgevoelig is. Daarnaast is het plaatsen van een plat dak doorgaans gemakkelijker dan het realiseren van een van de andere daken in deze lijst.

De meest voorkomende dakbedekking op platte daken is bitumen. Bijkomend voordeel van dit typedak is dat je er erg gemakkelijk zonnepanelen en/of een zonneboiler op kunt plaatsen.

3. Het schilddak

Een schilddak heeft veel weg van een zadeldak. Het verschil schuilt echter in het feit dat dit type dak van extra zijkanten is voorzien. Anders gezegd: het dak bestaat uit twee trapeziumvormige dakvlakken aan de lange zijde en twee driehoekige schilden aan de korte zijde.

De schuine vlakken van dit type dak zorgen ervoor dat het regenwater perfect wordt afgevoerd. Daarnaast biedt dit daktype een goede bescherming tegen stevige windstoten.

De vorm van een schilddak zorgt ervoor dat het dak op tal van verschillende manieren bedekt kan worden. Denk in dat kader dus niet alleen maar aan dakpannen, maar ook aan alternatieven, zoals leien, golfplaten of riet.

4. Het mansardedak

Dit type dak wordt ook wel een gebroken kap of een Franse kap genoemd. De benaming van dit daktype is te herleiden naar de Franse architect François Mansart, die het eerste ontwerp maakte.

In wezen betreft het hier een zadeldak, dat van geknikte dakvlakken is voorzien. De dakstructuur die op deze manier ontstaat, zorgt ervoor dat de onderste dakvlakken steiler aflopen dan de bovenste dakvlakken. De bolling die hiermee in het dak wordt gecreëerd levert extra ruimte binnen op.

Zeker als je dit daktype vergelijkt met een standaard zadeldak. Een mansardedak geeft een gebouw een elegante, klassieke uitstraling. Deze dakstijl wordt ook regelmatig bij dakkapellen toegepast.

5. Het lessenaarsdak

Lessenaarsdaken zie je steeds meer in het Nederlandse straatbeeld verschijnen. Op zich is dat niet zo verwonderlijk, want het is een van de meest eenvoudige dakconstructies die op een woning gerealiseerd kan worden.

Een lessenaarsdak bestaat uit slechts één dakvlak met een hellingshoek van tenminste 15 graden. Het voordeel van dit typedak is dat er slechts één dakgoot nodig is om het hemelwater dat op het dak terecht komt goed af te kunnen voeren.

Optisch zorgt een lessenaarsdak ervoor dat een woning een moderne look krijgt.

6. Het tentdak

Dakexperts noemen een tentdak soms ook wel een piramidedak. De verklaring hiervoor spreekt eigenlijk voor zich als je eenmaal een tentdak ziet. Deze ziet er namelijk als een piramide uit. Dit betekent dus concreet dat alle vier de dakvlakken op één punt samenkomen.

De dakvlakken van tentdaken hoeven overigens lang niet altijd recht te zijn. Ook wanneer er sprake is van een bolling, zoals bij een gewelf, spreekt men over een tentdak, zolang er maar wel aan de voorwaarde voldaan wordt dat de vier dakvlakken bovenin op één punt samen blijven komen.

7. Het kameeldak

Dit type dak kom je vandaag de dag vooral nog tegen op de daken van (woon)boerderijen. De naamgeving is vrij logisch, omdat dit daktype als een hoge bult boven de rest van de dakconstructie van het complex uitsteekt.

De reden waarom een kameeldak hoger is, had in het verleden vooral een praktische reden. In de 19de eeuw kwam het namelijk regelmatig voor dat de rivieren in de omgeving van boerderijen overstroomden.

Het verhoogde kameeldak zorgde in dat soort gevallen voor meer plek op zolder, zodat daar het hooi en het vee droog gestald konden worden als er weer eens een overvloed aan rivierwater op komst was.

8. Het tondak

Een tondak heeft een opvallend gekromd oppervlak. Afhankelijk van de kromming kan het bij dit type daken daarom lastig zijn om er zonnepanelen op te monteren.

Omdat er geen standaard vormgeving op tondaken van toepassing is, proberen tal van architecten er speelse elementen aan toe te voegen.

Denk daarbij onder meer aan het plaatsen van een opvallend torentje bovenop het dak. Een veel geziene variant is overigens ook het tondak met een spitse nok.

9. Het aangekapte dak

De nummer 9 is eigenlijk een overbrugging tussen twee verschillende soorten daken, die we verderop in deze lijst nog tegen zullen komen. Het betreft in dit geval een combinatie van een zadeldak en een lessenaarsdak.

Een aangekapt dak herken je aan een knik in de symmetrie van het dak. In de volksmond worden dit soort dakconstructies daarom ook wel knikdaken of knikkappen genoemd. Dat laatste is meestal het geval als er sprake is van een dakkapel op het dak.

10. Het klokdak

Klokdaken waren vooral vroeger erg geliefd bij de elite. Je komt ze daarom nog regelmatig tegen op tal van historische gebouwen in Nederland. Meestal vormen ze de dakbedekking van een torentje of een bouwconstructie die daarop lijkt.

De benaming van een klokdak verwijst overduidelijk naar de vorm ervan. Dit type dak heeft namelijk de vorm van een (bronzen) klok, zoals je die ook bovenin de klokkentoren van een kerkgebouw aan kunt treffen.

Om de klokvorm goed weer te kunnen geven, bestaan klokdaken doorgaans uit vier of meer licht gebogen dakschilden.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Grootste Vulkanen Op Hawaii

Top 10 Beste Nederlandse Torrent Sites