Top 10 Beste Redenen Om Te Stoppen Met Roken

Dat roken ontzettend slecht is voor de gezondheid, dat weet inmiddels iedereen wel. Buiten dat kost het ook bijzonder veel geld. Wie in Nederland een pakje sigaretten per dag rookt heeft op het eind van het jaar al bijna €3000,- in rook zien opgaan. Buiten dat schaad je niet alleen je eigen gezondheid maar ook nog eens die van de mensen rondom je.

Het is dus niet gek dat meer en meer mensen stoppen met roken. In 2002 rookte nog ongeveer 1 op de 3 mensen in Nederland. In 2020 iets meer dan 1 op de 5. Belangrijker is nog dat roken onder jongeren veel minder populair is geworden. De toekomst ziet er gezond uit. Maar wat zijn nu de meest voorkomende gevolgen wanneer je stopt met het roken van sigaretten? Lees hieronder verder en misschien ben jij straks ook gemotiveerd genoeg om te stoppen met roken.

1. Door niet te roken leef je langer én gezonder

Het allergrootste voordeel dat je hebt door niet te roken is dat je leven en de kwaliteit van het leven er enorm op vooruit gaan. Kijk allereerst maar naar de 9 bovenstaande punten. De meeste rokers beginnen op jongere leeftijd en zien de gevolgen van hun keuzes nog niet in. Er zijn bijna geen mensen die op volwassen leeftijd nog beginnen met roken.

De helft van de rokers gaat immers vroegtijdig dood aan door rook gerelateerde ziektes zoals longkanker, hart- en vaatziekten of COPD. Uit onderzoek blijkt dat mensen die op hun 30e stoppen met roken er gemiddeld 10 levensjaren bijkrijgen. Zelfs op latere leeftijd is stoppen met roken nog zinvol aangezien een 60-jarige roker er ook nog 3 levensjaren bij krijgt.

In andere woorden : Het is nooit te laat om te stoppen met roken. Je vergroot niet enkel vele jaren aan je leven maar zorgt er ook voor dat je die levensjaren gezonder, vrolijker en ziektevrij meemaakt. Je hebt maar één lichaam, wees er zuinig op!

2. Een rookvrije omgeving beschermt je naasten

Eén van de belangrijkste en meest onderschatte gevolgen van het stoppen met roken is dat je de gezondheid van je familie, vrienden maar ook van onbekenden geen kwaad meer aandoet. “Tweedehands” rook zorgt nog steeds voor een veel groter risico op bijvoorbeeld longkanker, hartziektes en beroertes. Kinderen van rokers blijken veel vaker astma te hebben dan kinderen van niet-rokers. Ook het aantal gevallen van longontsteking, oorontsteking en nog vele andere ziektes liggen veel lager.

3. Stoppen met roken maakt je huid jaren jonger

Tabaksrook heeft een grote invloed op je huid, het grootste en één van de belangrijkste organen. De huid van een niet-roker ontvangt veel meer zuurstof en voedingsstoffen dan de huid van een roker, waardoor deze elastischer wordt en een veel minder grauwe kleur krijgt. Daarom worden rokers vaak veel ouder geschat dan dat ze daadwerkelijk zijn. Stoppen met roken stopt dit proces en kan het zelfs omkeren.

4. Verbeter je mondhygiëne door het roken op te geven

Wanneer je de sigaretten of tabak links laat liggen doe je je tanden en algehele mondhygiëne een groot plezier. Roken laat aanslag achter op je gebit en zorgt voor een onfrisse adem. Buiten dat maken ex-rokers veel minder kans om ziekten aan hun tandvlees te ontwikkelen of in erge gevallen zelfs hun gebit volledig te verliezen.

5. Door te stoppen met roken ruik en proef je beter

In tabaksrook zitten honderdduizenden verschillende stoffen die niet enkel kankerverwekkend kunnen zijn maar vaak ook verdovend werken zodat roken een minder ongemakkelijke ervaring wordt. Hierdoor worden ook je reuk en smaak beïnvloed. Al na een paar weken gestopt te zijn zal je de grote verschillen opmerken. De meeste stoppers verbazen zich dan ook enorm hoe lekker een gerecht of geur kan zijn na een paar dagen niet gerookt te hebben.

6. Stoppen met roken vergroot je vruchtbaarheid

Het mannelijk sperma verzwakt ernstig in zowel kwaliteit als ook hoeveelheid door langdurig te roken. Tevens verzwakt het de baarmoederwand van de vrouw. Niet-rokers zijn dus veel vruchtbaarder dan rokers. Nog vervelender is dat rokers vaker een miskraam krijgen en de kans op een kind met geboortedefecten groter is.

7. Verbeter je seksleven door te stoppen met roken

Stoppen met roken verbetert de bloedsomloop en de gevoeligheid van je huid. Buiten dat krijgen mannen die gestopt zijn met roken een vollere erectie die ze ook nog eens langduriger kunnen vasthouden. Vrouwen bereiken mogelijk gemakkelijker een orgasme en raken sneller opgewonden. Wie zijn seksleven wil opfleuren stopt dus best zo snel mogelijk met roken.

8. Gooi die sigaret weg en ervaar minder stress

Veel rokers zullen in een stressvolle situatie juist een sigaret opsteken om de stress te verminderen. En veel mensen die net gestopt zijn met roken zullen enige stress ervaren door de ontwenningsverschijnselen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt echter dat mensen die gestopt zijn met roken in soortgelijke situaties veel minder stress ervaren dan wanneer zij nog rookten.

9. Door te stoppen met roken heb je meer energie

Wanneer je stopt met roken, verbetert de bloedsomloop enorm, en dit binnen al een paar weken tijd. Hierdoor worden alle activiteiten gemakkelijker om uit te voeren maar zeker ook uit te houden. Je immuunsysteem werkt beter. Je wordt dus minder snel ziek maar geneest ook veel sneller. En door de toegenomen hoeveelheid zuurstof in je lichaam ben je veel minder moe dan voorheen het geval was.

10. Door te stoppen met roken adem je gemakkelijker

Aangezien rook uit vaste deeltjes bestaat die zich aan je longblaasjes hechten, gaat je longcapaciteit erg achteruit. Als jongere merk je dit misschien pas wanneer je een sprintje moet trekken maar als oudere is het het verschil tussen gezond en actief te kunnen leven en al kraken en piepen wanneer je een trap op moet lopen. Wanneer je stopt is je longcapaciteit binnen 9 maanden met 10% verbeterd. Stop je niet te laat dan heb je na 10/15 jaar weer gezonde longen.

Wat vond je van dit artikel?

Dit waren de 10 grootste epidemieën ooit in Nederland

Top 10 Beste Compound Oefeningen Voor Thuis