De 10 Meest Bijzondere Dieren Die Op De Zuidpool Leven

Wanneer je denkt aan de meest bijzondere dieren die op de Zuidpool leven, dan denken de meeste mensen al snel aan de pinguïn. Maar op de Zuidpool wonen zoveel meer dieren, en veel daarvan zijn alleen te vinden in dat gebied. Want de Zuidpool heeft een unieke flora en fauna, die alleen daar voorkomt. De Zuidpool wordt ook wel gezien als één van de laatste wildernissen op aarde.

Maar veel is er niet bekend over de diersoorten, en al helemaal niet over de tientallen bijzondere dieren die er leven. Want wanneer je omringt wordt door een oceaan en leeft in extreme omstandigheden, dan moet je als dier wel bijzonder zijn. Dit zijn de 10 meest bijzondere dieren die op de Zuidpool leven.

1. Zeeolifant

Zeeolifanten behoren tot de grootste roofdieren die in de zee jagen. Het zijn geen olifanten, maar hebben hun naam te danken aan de korte slurf die ze hebben. Want zeeolifanten zijn ook een zeehondensoort.

De zeeolifant gaat voornamelijk ‘s nachts op jacht. Ze gebruiken hun goede ogen om prooien te spotten. En dat gaat prima, want veel vissen geven een beetje licht in het donker op de Zuidpool. Ze blijven niet het hele jaar op de Zuidpool, maar kunnen wel 33.800 km per jaar afleggen, de langste migratieroute van alle zoogdieren.

2. Zuidpoolkip

De Zuidpoolkip is een vogelsoort, die niet echt op een kip lijkt. Deze vogels leven prima op de Zuidpool, en hebben een dik verenpak en eten alles van krill, eieren, vis en kuikens van pinguins. Deze vogelsoort is uniek op de Zuidpool. omdat het de enige zijn die geen flippers hebben om in het water te kunnen zwemmen. Bovendien blijven deze vogels op dezelfde plek en wonen ze hun hele leven op één eiland.

3. IJsvis

De IJsvis ziet er op het eerste gezicht uit als een gewone zeebaars, die in wat koudere wateren leeft dan de rest van zijn soortgenoten. Maar deze vissoort heeft iets heel speciaals. Want om in ijskoud water te kunnen overleven moet je als vis een speciale manier hebben om jezelf te verwarmen. 

De ijsvis doet dit door antivries eiwitten aan te maken die ervoor zorgt dat hij niet bevriest. Dit is letterlijk bijna hetzelfde stofje als dat mensen in antivries stoppen, maar dan aangemaakt door de vis zelf. Hierdoor kunnen ze overleven bij temperaturen die onder het vriespunt liggen.

4. Zeeluipaard

De zeeluipaard is een zeehondensoort die op de Zuidpool leeft. Deze grote zeehond woont geheel op zichzelf, en wilt absoluut niet in een groep leven zoals andere zeehonden dat doen. En hij heeft daar ook geen behoefte aan, want de zeeluipaard is een berucht roofdier.

Ze jagen op vissen en andere zoogdieren, met een berucht efficiëntie. Het zijn echte jagers die alleen de orca’s als natuurlijke vijand hebben. Zeeluipaarden staan erom bekend dat ze ‘spelen’ met bijvoorbeeld pinguïns op wie ze jagen ter entertainment.

5. Orca

De grote Orca’s die wel 10 meter lang worden zijn bijzondere dieren die ook rond de Zuidpool leven. Orca’s zijn zeer slimme dieren, die in groepen leven en complexe systemen hebben ontwikkeld om met elkaar te communiceren en te jagen als groep. 

Hierdoor zijn orca’s gevreesde dieren op de Zuidpool, want ze jagen op zeehonden, vissen en zelfs walvissen die door hun territorium zwemmen. 

6. Hoff krab

Beeld: Wikimedia / Elpipster

De Hoff krab is een kleine krabbensoort die op meer dan 2000 meter diepte in de oceanen rondom de Zuidpool leeft. Op zich is een krab niet zo heel speciaal, maar deze krab heeft een bijzondere manier om aan zijn voedsel te komen.

De krab heeft namelijk op de buitenkant van zijn schild grote groepen met bacteriën zitten. Als een boer die zijn land onderhoud, zorgt de krab ervoor dat er perfecte omstandigheden voor de groei van bacteriën ontstaan, die hij op eet. Hij draagt dus als het ware zijn eigen voedsel met zich mee.

7. Keizerspinguïn

De grootste pinguïnsoort, de keizerspinguïn, heeft van de Zuidpool zijn thuis gemaakt. Deze soort is de grootste onder alle pinguïns, en worden gemiddeld maar liefst 1,15 meter lang. Het is een bijzondere diersoort, want ze overleven de Antarctische winters die wel -60°C koud worden.

Omdat de omstandigheden waar de keizerspinguïns in leven zo extreem zijn, en ze in hele grote kolonies wonen, worden de dieren vanuit de ruimte geteld. Door met satellieten de pinguïns te tellen, hebben we een inschatting van het aantal dieren dat op de Zuidpool leeft.

8. Zeespin

Beeld: Flickr / Steve Childs

De Zeespin is een nogal vreemd dier die op de Zuidpool leeft. Het dier heeft niet echt een lichaam, maar de organen zitten in de lange poten verstopt. Het dier heeft zich helemaal aangepast aan de ijskoude wateren, en struint voornamelijk de zeebodem af op zoek naar een volgende maaltijd. 

Hoewel ook de zeespin de naam ‘spin’ draagt, is de diersoort niet gerelateerd aan de spinnen. Het dier heeft geen vast aantal poten, er zijn zeespinnen gezien met 10 tot 12 poten, maar ook exemplaren met 7 of 8 poten. 

9. Krabbeneter

De krabbeneter is een zeehondensoort. Maar ondanks zijn naam is er iets wat hij niet eet, en dat zijn krabben. Hoewel het een zeehondensoort is, bestaat het dieet van de krabbeneter alleen maar uit krill, en niet uit andere vissoorten of schaaldieren. Hierdoor hoeft het dier niet al te veel energie te verspillen aan de jacht, maar kan hij snel aan zijn maaltijd komen. 

Hoewel ze op de Zuidpool leven, komt het wel eens voor dat ze de weg kwijt zijn. Ze zijn gezien in Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en zelfs Zuid-Amerika.

10. Blauwoog Aalscholver

De blauwoog aalscholver, ook wel de Antarctische aalscholver genoemd is één van de weinige vogelsoorten die het naar zijn zin heeft op de Zuidpool. Ze wonen met honderden soortgenoten in grote kolonies. Deze kolonies kunnen voorkomen op kleine eilandjes of ijsschotsen die soms wel honderden kilometers verwijderd zijn van de volgende plekken. 

Net zoals pinguïns doen, steelt de blauwoog aalscholver tijdens de broedperiode maar al te graag wat nestmateriaal van de buurman, zodat hij er zelf niet al te veel moeite in hoeft te steken.

Wat vond je van dit artikel?

De Top 10 Meest Bijzondere Overnachtingen In Duitsland

Top 10 Dingen Die Je Beter Niet Kunt Bestellen Bij McDonald’s