Top 10 Beste Tips Om Maden in De Container Te Voorkomen

De beste tips om maden in de container te voorkomen zijn zeker tijdens de zomermaanden welkom in veel huishoudens. Je gooit iets weg, en laat de container tijdens een paar warme dagen dicht staan, en voor je het weet kruipen er allemaal vieze maden door de container. Je hebt geen flauw idee hoe die kleine, vieze beestjes erin terecht gekomen zijn, maar ze smullen van alles wat ze kunnen vinden. Voor je het weet ontpoppen de maden zich in vliegen, en heb je daar ook nog eens overlast van.

Gelukkig zijn er verschillende manieren om de container vrij te houden van ongewenste gasten. Maar niet iedere tip helpt, en sommige middeltjes zien er nog vrij giftig uit. Om de zomermaanden vlieg en madenvrij door te komen, zijn dit de 10 beste tips om maden in de container te voorkomen.

1. Laat het deksel een stukje open staan

De makkelijkste tip om uit te voeren die perfect werkt als de container niet vol in de zon staat is om het deksel permanent een stukje open te laten staan. Dit is aan te raden wanneer de container regelmatig geleegd wordt, en je etensresten goed verpakt. 

Wanneer de container een stukje open blijft staan, kan het vocht zich niet ophopen en kan het afval blijven ademen. Hierdoor ontstaat er minder rot in de container en blijft vochtophoping minimaal. Maden vinden dit maar niets, en vliegen slaan de container daardoor maar al te graag over.

2. Zet de container in een afgesloten plek

Plaats een houten, metalen of kunststof hok waar je jouw containers in kwijt kunt. Daarmee zorg je ervoor dat de container moeilijk te bereiken is voor vliegen, de containers in de schaduw staan, en dat er minder nare geurtjes verspreidt worden. 

Bovendien zie je de containers niet meer staan, en zijn er talloze opties om een hokje te maken die niet opvalt in de tuin. Een mooie houten hok, met wat plantjes zorgt er zelfs voor dat de containers helemaal opgaan in het ontwerp van de tuin. 

3. Gooi geen etensresten los in de container

Vliegen leggen voornamelijk eitjes in containers omdat er een vochtige plek is gecreëerd met genoeg eten voor de maden. Vanaf afstand ruiken ze etensresten heel goed, en komen letterlijk met z’n allen erop zitten.

Verpak de etensresten in een zakje of iets anders biologisch afbreekbaar. Maar zorg ervoor dat resten niet kunnen lekken en geen geur verspreid. Je voorkomt hiermee dat maden jouw container als een buffet gaan zien. 

4. Maak de container goed schoon

Een vieze container is de perfecte plek voor maden. Etensresten en vuil vinden ze heerlijk, vooral als het er al wat langer in zit. Om te voorkomen dat de container gaat stinken en maden begint aan te trekken, is het belangrijk om de vuilcontainer schoon te maken nadat die is geleegd door de gemeente. Zo blijft niet alleen de container lekker ruiken, je houdt de maden ook uit de buurt.

5. Leg een laagje stro op de bodem

Een laagje stro op de bodem van de container doet wonderen om maden te voorkomen. Stro is niet alleen een natuurlijk product, waardoor je het prima in een groene afvalcontainer kunt leggen, het is ook nog eens een uitstekende manier om nare geurtjes te voorkomen.

Doordat een laagje stro op de bodem van de container ervoor zorgt dat het vocht uit het afval wordt opgenomen, creëer je een droge omgeving. Maden houden van een vochtige omgeving met rottend afval. Hierdoor vinden de vliegen en maden de container niet interessant, en houd je jouw container vrij van deze beestjes. 

6. Hang wat lavendel in de container

Een alternatief voor mottenballen is lavendel. Mensen vinden dit paarse plantje heerlijk ruiken en we verwerken het in allerlei verschillende producten zoals kaarsen en toiletspullen. Maar wist je dat vliegen totaal niet houden van de geur van lavendel. 

Je kunt een paar takjes lavendel aan het deksel van een afvalcontainer hangen. De verspreiding van de geur zorgt ervoor dat vliegen er met een grote boog omheen vliegen, en geen behoefte hebben om eitjes te leggen in de container. Het grote voordeel van lavendel is dat het niet schadelijk voor het milieu is, en je het overal kunt kopen.

7. Plaats een paar mottenballen in de container

Hang een paar mottenballen op in een panty of ander zakje waar lucht doorheen kan blazen om vliegen af te weren. Vliegen houden absoluut niet van de geur die uit een mottenbal wordt verspreid, en blijven dan ook ver uit de buurt.

Hang de mottenballen op aan de rand van de container, en de vliegen leggen geen eitjes meer in de afvalbak. Let er wel op dat de mottenballen niet tussen het afval terecht komen, omdat mottenballen vervuilend zijn voor het milieu.

8. Strooi zout over het afval

Het klinkt misschien als een ongewone tip, maar door zout te strooien over het afval voorkom je dat er maden in de container gaan rondkruipen. Zout neemt het vocht op uit de container waardoor er geen goede plek voor de maden gecreëerd kan worden. Een klein beetje zout strooien over afval wat je er net in gegooid hebt doet wonderen.

Bovendien kunnen maden net als slakken niet tegen zout. Dus mochten er een paar maden tussen het afval zitten, dan ben je er zeer snel weer vanaf.

9. Plaats de container in de schaduw

Nare geurtjes ontwikkelen zich het beste tussen afval wat aan het opwarmen is en daardoor sneller gaat rotten. Door de container in de schaduw te plaatsen, blijft de binnenkant van de afvalcontainer een stuk koeler. Het resultaat is dat niet alleen de container een stuk minder ruikt, maar ook dat er een stuk minder vliegen, en maden worden aangetrokken tot het afval wat erin ligt.

10. Zet de container open in de tuin

Deze tip geldt vooral als jouw container niet teveel ruikt, of wanneer je een grote tuin hebt en de container een stukje weg kan zetten van het huis of het terras. Maar maden houden niet van zonlicht en droogte. 

Door de container open te zetten blaast er wind door de container en blijft deze droog. Maden houden van donkere, en vochtige plekken. Mochten er wel een paar maden in de container verschijnen, dan vinden de vogels in de buurt het heerlijk om ze eruit te pikken.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Meest Tamme Kippenrassen

Top 10 Beste Sneaker Webshops van Nederland