Top 10 Beste Gratis Online 3D Keukenplanners

Zelf een keuken ontwerpen was vroeger ondenkbaar. Zoiets moest je aan architecten en andere vakexperts overlaten. Vandaag de dag kun je die klus met behulp van keukenplanner software of een app helemaal zelf klaren.

Lekker ontspannen, in je eigen tempo. Net zo lang virtueel bijschaven, totdat je je perfecte droomkeuken hebt gecreëerd. Dit zijn de 10 beste gratis digitale hulpmiddelen waarmee je dat doel kunt bereiken.

1. Space Designer 3D

Space Designer 3D werkt gewoon in je webbrowser. Het is een veelgebruikt algemeen hulpmiddel voor het ontwerpen van huizen, dat door de jaren heen diverse prestigieuze prijzen in de wacht heeft gesleept. Omdat het systeem volledig online functioneert, hoeft je niets te downloaden.

Kortom, extra gebruiksgemak. De fotorealistische afbeeldingen van Space Designer 3D geven een nauwkeurige weergave van hoe je eindresultaat er uiteindelijk ook echt uit komt te zien. Net als Prodboard is dit de consumentgerichte versie van een product dat eigenlijk bedoeld is voor vakbedrijven die in de meubel- en woonbranche actief zijn.

2. RoomSketcher

Ben je op zoek naar een makkelijke manier om je nieuwe keuken te plannen? Dan is deze gebruiksvriendelijke online keukenplanner een uitkomst. RoomSketcher geeft je namelijk volop mogelijkheden om keukenplanningen en –plattegronden te ontwerpen.

Je kunt met allerlei verschillende inrichtingen, afwerkingen en meubels experimenteren. Daarnaast biedt het je ook de mogelijkheid om al je ontwerpen in 3D te bekijken. In tegenstelling tot diverse andere keukenplanners hoef je bij RoomSketcher niet over CAD-ervaring te beschikken om ermee te kunnen werken. Met deze gebruiksvriendelijke keukenplanner voor PC, Mac en tablets kun je dus meteen aan de slag gaan.

3. SmartDraw

SmartDraw is een oudgediende op het vlak van ontwerpsoftware. De eerste versie kwam al in 1994 op de markt. Sindsdien is de populariteit steeds verder toegenomen en wordt het onder meer door Fortune 500-bedrijven en duizenden andere ondernemingen en instellingen gebruikt. In wezen is SmartDraw veel meer dan alleen maar een keukenontwerpprogramma. Zelfs meer dan een stuk algemene software voor een compleet interieurdesign.

SmartDraw is namelijk in staat om zo’n 70 verschillende visuals voor je te creëren. Denk daarbij onder meer aan stroomdiagrammen, grafieken en schema’s. Natuurlijk biedt de software je ook legio ontwerpmogelijkheden. SmartDraw-programmeurs en -ingenieurs hebben namelijk een indrukwekkend groot deel in de software toegewijd aan het kunnen ontwerpen van woningen en keukens. De duidelijke interface van SmartDraw zorgt voor aangenaam gebruiksgemak.

Voor een gemiddelde consument is dit softwarepakket waarschijnlijk behoorlijk prijzig. Daar staat dan wel tegenover dat het programma volledig reclamevrij is en je dus nergens wordt aangespoord om bepaalde keukenproducten te kopen.

4. IKEA Place

IKEA Place is een interessante app. Het is een zogenoemde augmented reality app die gebruik maakt van de camera op je telefoon om te kunnen zien hoe je kamer er op dit moment uitziet. Met de app kun je vervolgens verschillende meubelstukken in de ruimte plaatsen, zodat je meteen een goed beeld krijgt van de combinatie met de rest van je inrichting.

Dit is dus een uitstekende methode om te zien hoe de meubels die je van plan bent om te kopen er in je keuken, woonkamer of waar dan ook uit zullen zien. De app is af en toe een beetje storingsgevoelig, maar dat komt waarschijnlijk omdat het een nog vrij nieuwe product is. IKEA Place is gratis verkrijgbaar voor iPhone en Android.

5. SketchUp

SketchUp Free is een gratis basisontwerptool, die tamelijk eenvoudig in het gebruik is. SketchUp werd in de begindagen ontwikkeld door Google, maar is in 2012 overgenomen door het bedrijf Trimble Navigation. Die switch zorgde echter niet voor een afname van het aantal gebruikers.

Het is een geliefd hulpmiddel voor menigeen die z’n huis opnieuw in wilt richten of een verbouwing overweegt. Gebruik je SketchUp, dan hoef je een keuken niet helemaal vanaf het nulpunt op te bouwen. In plaats daarvan kun je gewoon het reusachtig grote 3D Warehouse bezoeken, waar andere ontwerpers hun eigen keukenontwerpen voor hergebruik hebben geplaatst.

Zie je een design, dat je in de basis aanspreekt, dan hevel je dat over naar je eigen stek in SketchUp en ga je er virtueel aan sleutelen, zodat het eindresultaat helemaal aan je persoonlijke smaak voldoet. Naast SketchUp Free kun je ook voor het krachtigere SketchUp Pro kiezen, maar daar hangt dan wel een prijskaartje aan.

6. Planner 5D

De Planner 5D-app is zowel voor iPhone als Android beschikbaar en blinkt uit in het maken van plattegronden. Op basis van de productcatalogus, waar Planner 5D over beschikt, kun je gebruikmaken van meer dan 3.000 fotorealisctische elementen, zodat je volledig in 3D je eigen droomkeuken vorm kunt geven.

Zoals bij de meeste keukenontwerpsoftware het geval is heeft ook Planner 5D een 2D-modus. Dit verklaart ook meteen de oorsprong van de enigszins cryptische naam: ‘3D plus 2D is gelijk aan 5D’. De Planner 5D app met beperkte functionaliteit kun je volledig gratis gebruiken.

Wil je echter gebruik maken van de volledige catalogus met elementen, dan zul je daar extra voor moeten betalen. Naast de eerder genoemde apps is er ook een Mac-variant beschikbaar, die je via de site van Planner 5D kunt downloaden.

7. Prodboard

Schrik niet als Prodboard in je browser wordt geladen, want je krijgt in eerste instantie de teksten in het Russisch te zien. Niet zo vreemd, want deze web-only keukenplanner wordt door softwareontwikkelaars in Oekraïne gemaakt.

Maak je gebruik van Chrome, dan kun je dit taalprobleempje gemakkelijk oplossen door met je rechtermuisknop op de tekst en vervolgens op “Vertaal naar Nederlands” te klikken. Prodboard is eigenlijk vooral ontworpen als digitale ontwerphulp voor meubelzaken en soortgelijke bedrijven, maar ook als individu kun je Prodboard zonder problemen gebruiken.

Het enige dat je in dat geval niet kunt doen is het kopen van producten binnen de software. Ten opzichte van andere keukenplanners kent Prodboard wel één belangrijk nadeel: je kunt niet in 3D door je ontwerp heen lopen.

8. Home Design 3D

Home Design 3D is een algemene home design app, die je natuurlijk ook gewoon voor het ontwerpen van keukens kunt gebruiken. De app creëert 3D ruimtes, precies zoals jij dat wenst. Vervolgens decoreer, bouw en pas je de ruimte aan je eigen smaak aan.

Je kunt er op deze manier voor zorgen dat je plannen daadwerkelijk goed uit zullen pakken binnen de ruimte die je tot je beschikking hebt. Tijdens het werken met Home Design 3D loop je kans dat je af en toe op een kleine ‘bug’ stuit, maar die heeft geen grote negatieve gevolgen op de werking van de software.

Home Design 3D is zonder meer een van de betere keukenontwerp-apps voor iPhone en Android. Je kunt ook een Windows- of Mac-versie van deze software downloaden.

9. Punch! Software Home Design Studio

Punch! ontwerpsoftware is een veel complexer en ambitieuzer programma dan je op het eerste gezicht verwacht. Punch! Is gemaakt door Encore Software, dat ooit furore maakte met het sublieme Encore 3D Architect softwarepakket. De kennis die ze daarmee vergaarden tekent zich af in de mogelijkheden van Punch!

Je krijgt namelijk een breed scala aan ontwerptools tot je beschikking. Punch! is er in een aantal verschillende varianten: van de relatief eenvoudige en goedkope Punch! Home Design Studio Essentials tot en met de professionele Punch! Home & Landscape Design Architectural Serie. De software is online beschikbaar voor in je webbrowser en te downloaden voor Windows en Mac.

10. Magicplan

Magicplan is een 3D home design app waarmee je virtuele kamers kunt creëren, dus ook keukens. Die kamers zijn vervolgens te vullen met virtuele objecten. De afmetingen die in de app gebruikt worden zijn echter wel echt. Op deze manier kun je dus gemakkelijk zien of er verschillende dingen in verschillende ruimtes passen en hoe dat er dan uit komt te zien.

De app is in sommige gevallen een beetje moeilijk te gebruiken. Zo kunnen ruimtes met veel rare hoeken een beetje problematisch zijn. Magicplan is een freemium app voor iPhone en Android, wat betekent dat je een gelimiteerd aantal functies gratis kunt gebruiken. Wil je meer mogelijkheden dan biedt de app je daarvoor een maandabonnement aan.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Belangrijkste Onderdelen Van Het Toilet

Top 10 Meest Voorkomende Soorten Huizen