Top 30 Beste Belgische Series Op Videoland

Met veel keuze op Videoland, kan het lastig zijn om de beste Belgische series te vinden. België mag dan een wat kleiner land zijn, het aantal goede en vermakelijke series op Videoland laat zien dat ze bij onze zuiderburen wel weten hoe een goede serie geproduceerd moet worden.         

Op het gebied van politieseries, detectives, thrillers en spannende series doet België het zeer goed. Videoland staat vol met Vlaamse toppers. Series als Flikken en Witse worden al jarenlang geproduceerd, en Cordon is ook aangepast voor het publiek in de Verenigde Staten.

Om je op weg te helpen hebben wij een overzicht gemaakt van de topseries uit België. Dit zijn de 10 beste Belgische series op Videoland die je moet zien.

1. Witse

De eigenzinnige politiecommissaris uit Halle, Werenfried Witse, is met 9 seizoenen een van de meest succesvolle Belgische series ooit geweest. De beroemde commissaris heeft het zwaar in de serie. Zijn vrouw gaat vreemd met zijn baas, en hij ligt regelmatig overhoop met collega’s.

Hubert Damen kruipt uitstekend in de rol van Witse, en als je eenmaal bent begonnen met kijken dan wil je ook niet meer stoppen. Gelukkig zijn er genoeg afleveringen gemaakt, en staan deze allemaal op Videoland. Witse is de beste Belgische serie op Videoland, en misschien wel de beste serie die ooit is gemaakt in België.

2. Amigo’s

Wat krijg je als vijf gedetineerden uit een gevangenis samen afspreken om een restaurant te beginnen na de vrijlating? Dan krijg je Amigo’s. Samen doen ze er alles aan om het restaurant tot een succes te maken, maar afgezien van de Amigo-entrecote blijkt dat dit nogal lastig is, het verleden blijft ze achtervolgen. 

Amigo’s is afwisselend humoristisch en spannend, met een nodige dosis actie. De karakters zijn goed uitgewerkt en hebben elk een eigen verhaal, wat deze serie de nodige diepgang geeft. Amigo’s is daarom niet te missen op Videoland.

3. Helden van Hier Door het Vuur

Helden van Hier Door het Vuur is een iets andere serie dan wat je gewend bent. Het is namelijk een realityserie waarin de brandweermannen en het ambulancepersoneel van Brandweerzone Centrum in Gent centraal staan. 

Kijkers volgen de dagelijkse werkzaamheden, en rukken samen met de brandweer uit, of verlenen hulp met de ambulance. Helden van Hier Door het Vuur geeft een realistisch beeld van het werk wat hulpverleners dagelijks uitvoeren, en voelt dan ook aan als een ode aan deze helden.

4. Flikken

Eén van de langstlopende Belgische series, en de nummer vier op onze lijst. Met tien seizoenen, heb je wel even nodig om Flikken helemaal af te kijken. Deze politieserie heeft zich al die tijd afgespeeld in Gent, en heeft zich in de loop der jaren sterk ontwikkeld. Het eerst en het laatste seizoen zijn totaal niet met elkaar te vergelijken.

Flikken heeft zich uitgebreid naar Nederland, met twee losse series genaamd Flikken Maastricht en Flikken Rotterdam.

5. Tytgat Chocolat

Tytgat Chocolat is een verrassende dramaserie over de liefde tussen Jasper en Tina. Jasper heeft Down syndroom, en Tina is autistisch. Er bloeit liefde tussen de twee op, die beide als inpakker werken, maar de asielaanvraag van Tina wordt afgewezen. 

Deze serie is een tikkeltje voorspelbaar, maar je voelt de liefde tussen de hoofdpersonen, en Tytgat Chocolat kijkt daarom heerlijk weg.

6. Salamander

Salamander zit vol actie en mysterie. In Brussel worden uit een kleine bank 66 kluizen leeggeroofd, zonder ook maar een spoor van de daders. De misdaad wordt in de doofpot gestopt omdat de kluizen behoren tot de machtigste mensen. Maar hoofdinspecteur Paul Gerardi (Filip Peeters) laat het hier niet bij zitten, en gaat zelfs door met zijn onderzoek wanneer hij op non-actief wordt gezet. 

Filip Peeters zet een mooie rol neer, samen met zijn (echte) vrouw An Miller die in de serie ook zijn vrouw speelt. 

7. De Ridder

Op de zevende plaats staat de Ridder, een misdaadreeks die zich afspeelt in de rechtbank van Gent. Helena De Ridder gespeeld door Clara Cleymans is een ambitieuze openbaar aanklager bij de rechtbank, maar zo makkelijk is dat nog niet. 

De Ridder heeft in totaal 4 seizoenen staan op Videoland, met afleveringen ieder 50 minuten. Een prima lengte voor afleveringen, zodat je er een aantal per avond heerlijk kunt wegkijken, want wanneer je eenmaal bent begonnen aan deze serie, dan wil je hem ook afkijken.

8. Connie & Clyde

Een relatie die niet goed loopt, een groot huis en verschillende best-sellers. Dit is de basis voor Connie & Clyde. In deze Belgische serie draait het om het relatiebureau van Connie, die met slogans als “Niet geschoten, altijd mis!” en “Als ik mijn ‘Mister Right’ gevonden heb, kan jij het ook!”, mensen aan een relatie helpt. 

Maar voor Connie zelf verloopt alles niet zo vlekkeloos. Het resultaat is een hilarische serie van twee seizoenen, opgenomen in Vilvoorde. Eva van der Gucht heeft een prima hoofdrol neergezet en weet als geen ander in de rol van Connie te kruipen. 

9. Dubbelleven

In het fictieve Dubbelleven, denken Karen en Nina dat ze allebei een gelukkige relatie hebben. Maar als hun man verongelukt, komen ze er achter dat ze jarenlang één en dezelfde man hebben gedeeld. 

De serie was zeer populair vanaf het begin, maar er is toch maar een enkel seizoen van uitgebracht ondanks de miljoenen kijkers. Maar dit mag je er niet van weerhouden om Dubbelleven eens te bingewatchen, want dat is de serie zeker waard.

10. Cordon

In Cordon draait het allemaal om het Nationaal Instituut voor Infectieziekten Antwerpen (NIIZA). Deze serie draait om een dodelijk virus wat is gevonden in Antwerpen. De serie is spannend omdat er een hele buurt wordt afgesloten, en niemand er meer in of uit kan. 

Voor liefhebbers van spanning, is deze Belgische serie een echte aanrader. Wist je dat het gebouw waar deze serie voor een deel in is opgenomen, hetzelfde gebouw is waar in 1976 het Ebola virus is gevonden. Dat maakt het allemaal nog een stuk realistischer.

11. Helden van Hier: In de Lucht

De Vlaamse Mobiele Urgentiegroep heeft voor haar complete werkgebied de beschikking over slechts één helikopter. Logisch dus, dat deze vliegmachine dagelijks veelvuldig wordt ingezet. In deze realityserie worden de piloten, spoedartsen en -verplegers tijdens hun werkzaamheden op de voet gevolgd.

Dit levert weliswaar geregeld behoorlijk confronterende beelden op, maar laat ook duidelijk zien hoe belangrijk de inzet van deze luchteenheid in het alledaagse leven van Vlaanderen eigenlijk wel niet is.

12. Professor T

De zeer getalenteerde, maar ook erg eigenzinnige professor criminologie Jasper T. is de hoofdpersoon in deze politieserie. Ondanks zijn uitzonderlijke karakter blijkt hij een onmisbare schakel te zijn in een federaal gerechtelijk politieteam in Antwerpen, dat probeert allerlei criminele op te lossen.

De onderlinge samenwerking verloopt vanwege de ietwat autistische nukken van de professor lang niet altijd soepel. Desondanks blijft Jasper deel uit maken van het team en komt hij keer op keer met zeer waardevolle bijdragen op de proppen, die vaak tot verrassende ontknopingen leiden.

13. Spitsbroers

Dennis en Alan Moerman dromen beide van een carrière als profvoetballer. Maar de broers lijken in eerste instantie nog een lange weg te gaan te hebben, aangezien ze nog steeds bij de vierdeklasser Genk VV spelen.

Toch komt voor een van de twee broers de droom uit en mag hij zijn handtekening onder een profcontract bij KRC Genk zetten. Zijn leven verandert vanaf dat moment radicaal en hij kan volop genieten van de glitter en glamour van zijn nieuwe bestaan.

Zijn broer probeert hetzelfde doel te bereiken, maar tegen alle verwachtingen in lijkt niemand in zijn spelerskwaliteiten geïnteresseerd te zijn.

14. Het Huis Anubis

Deze serie is voor menig twintiger inmiddels jeugdsentiment. Het feit dat alle afleveringen nu ook op Videoland te zien zijn, zorgt er ongetwijfeld voor dat er een nieuwe schare fans voor deze jeugdserie ontstaat.

De dramaserie speelt zich af in een statig pand, dat in 1900 werd gebouwd en inmiddels dienst doet als een internaat, waarover conciërge Victor de leiding heeft. Op het moment dat Nienke als nieuwe bewoonster toetreedt, moet ze bij wijze van ontgroening een nacht lang op de zolder van het oude huis doorbrengen.

Hierdoor ontdekt ze dat er in het huis een groot mysterie schuil gaat waar de andere bewoners blijkbaar niet van op de hoogte zijn.

15. Geub

Van de populaire Vlaamse komiek Philippe Geubels wordt vaak verwacht dat hij doorlopend grappen en grollen maakt. Toch loopt ook het leven van deze bekende Vlaming lang niet altijd op rolletjes. Hij raakt in een dip en krijgt te maken met liefdesverdriet.

Zijn vrienden en familieleden geven hem diverse welgemeend adviezen om er weer bovenop te komen. In elke aflevering zie je dat Geubels een van die adviezen opvolgt, waardoor deze ogenschijnlijk serieuze serie uiteindelijk toch met een flinke komische saus wordt overgoten.

Je leven zomaar eventjes weer snel op de rails krijgen valt per slot van rekening niet mee.

16. Deadline 14/10

Het verhaal van deze misdaadserie begint op 23 augustus 2012. In Antwerpen heerst op dat moment een hevige verkiezingsstrijd tussen de zittende progressieve burgemeester Peter van Laer en zijn conservatieve tegenstander Bert Coenen.

Het is ook het moment waarop de 14-jarige Lena Nijs spoorloos verdwijnt. Omdat de tiener in het verleden vaker van huis is weggelopen slaat de politie nog geen groot alarm, maar haar moeder vertrouwt het niet en probeert hulp van de plaatselijke krant, de Gazet van Antwerpen, te krijgen.

In tegenstelling tot haar collega’s op de redactie, neemt de kersverse journaliste Marianne Smidt de zaak erg serieus en gaat ze op onderzoek uit om de waarheid boven tafel te kunnen krijgen.

17. F16

Beeld: Videoland

Heb je je wel eens afgevraagd hoe het leven van een straaljagerpiloot eruit ziet? Deze realityserie geeft daar een antwoord op. De piloten zijn een heel jaar lang door een cameraploeg gevolgd, zodat je ze onder meer bij oefeningen in het buitenland en bij operaties boven oorlogsgebieden in actie kunt zien.

Uiteraard wordt ook het alledaagse leven op en rond de vliegbasis van Kleine Brogel in beeld gebracht. Hierdoor is een uniek document van de Belgische Luchtmacht ontstaan, waarbij voor één keer tal van deuren open gingen, die normaal gesproken voor de buitenwereld hermetisch gesloten blijven.

18. Callboys

Naast escortdames, zijn er in de erotische branche ook tal van escortheren actief. Ze worden ook wel callboys genoemd. In deze tv-serie worden de bijzondere belevenissen van 3 van hen in beeld gebracht. Tegen de juiste prijs leveren Jay, Wesley en Devon hun klanten namelijk mannelijk gezelschap. En een beetje meer… Ze besluiten de handen ineen te slaan, zodat ze gezamenlijk de gigolomarkt nog beter kunnen domineren.

Daarbij worden ze geholpen door manusje van alles Randy. Laat je verrassen door de talloze, soms ronduit bizarre avonturen die de heren tijdens hun werkzaamheden meemaken. Het bevredigen van vrouwen blijkt ook voor professionals namelijk lang niet altijd een gemakkelijke taak te zijn.

19. Kattenoog: Het Geheim Van De Griezelclub

‘Kattenoog’ is een spannende Vlaamse jeugdserie, waarin mysterie een grote rol speelt. Het verhaal gaat over de tieners Robin, Elias en Simone, die alles over heksen, vampiers en weerwolven blijken te weten. Mede om die reden trekken ze er in de nachtelijke uren maar wat graag op uit om op spoken te kunnen jagen.

Het dorpje Kattenoog, waar het drietal woont, blijkt daarvoor de perfecte plek te zijn, want elke keer als de volle maan hoog aan de nachtelijke hemel staat, gebeuren er onverklaarbare dingen in en rond het dorp.

20. Buurman Wat Doet U Nu

Programmamaakster Cath Luyten groeide op in het Zeeuwse dorpje Koewacht, dat ook deels in België ligt. Hierdoor ontstond haar dubbele liefde voor zowel België als Nederland. In deze reportageserie gaat de inmiddels in Vlaanderen werkzame Luyten op bezoek bij allerlei verschillende bekende Nederlanders.

Ze loopt een compleet etmaal met hen mee, waardoor je niet alleen bijzondere, persoonlijke kijkjes in hun leven krijgt, maar ook op interviews wordt getrakteerd die vaak erg openhartig zijn. Enkele van de BN-ers die Luyten bezoekt zijn René van der Gijp, Hans Klok en Frans Bauer.

21. Coppers

In de Vlaamse politieserie ‘Coppers’ volg je de avonturen die commissaris Liese Meerhout tijdens haar werk beleeft. Als het aan Liese ligt zal het recht altijd zegevieren. Die passie en gedrevenheid voor haar vak betekent echter ook regelmatig dat ze zelf buiten haar eigen kaders opereert en daardoor ook meteen diverse wettelijke regels schendt.

In de serie krijg je te zien of deze gewaagde aanpak uiteindelijk loont en of de gearresteerde misdadigers dankzij de inzet van Liese ook echt een verdiende straf voor hun vergrijpen krijgen. Alle gebeurtenissen in ‘Coppers’ spelen zich overigens in en om de stad Antwerpen af.

22. Zie Mij Graag

‘Zie Mij Graag’ is een romantische comedyserie over Anna, die gescheiden is van haar man Ben, nadat ze ontdekte dat hij haar met een andere vrouw bedroog. Eigenlijk is Anna gewoon helemaal klaar met de wereld van de liefde en de romantiek, maar haar vriendinnen Saskia en Nicole proberen haar op andere gedachten te brengen.

Het enthousiasme van de vriendinnen zorgt ervoor dat Anna toch weer de draad van haar leven oppakt en vol goede moed op zoek gaat naar een nieuwe liefdesprins. Dat dat gemakkelijker gezegd dan gedaan is blijkt al snel. Met alle grappige gevolgen van dien.

23. Brussel

Als je deze dramaserie met een Engelstalig alternatief zou moeten vergelijken, dan kom je met ‘House of Cards’ waarschijnlijk het dichtst in de buurt. Het grote verschil is echter dat het in ‘Brussel’ om de politieke intriges in het hart van de Europese Unie draait.

De meedogenloze zakenvrouw Moniek van Dalen zorgt weliswaar voor de rode draad in de complete serie, maar voor de rest lopen er verschillenden verhaallijnen door elkaar heen. De makers hebben voor een breed scala aan invalshoeken gekozen, die variëren van een radicaliserende moslim tot aan een onderzoeksjournalist.

24. #LikeMe

Deze jeugdserie speelt zich af in een dorpje in de Ardennen, waar Caro Timmers woont. Ze is er onlangs samen met haar ouders vanuit Antwerpen naartoe verhuist, omdat haar moeder ernstig ziek is. De nieuwe woonplaats ligt dichterbij het ziekenhuis waar haar moeder verpleegd wordt, zodat ze daarvoor niet langer grote afstanden hoeven af te leggen.

Een nieuwe woonplaats betekent natuurlijk ook dat Caro dan op een nieuwe school terecht komt. Aangezien ze nog helemaal niemand in haar nieuwe woonomgeving kent, verlopen de eerste kennismakingen met haar nieuwe klasgenoten lang niet altijd even soepel.

25. De Luchtpolitie

De Belgische politie beschikt vanzelfsprekend ook over helikopters, waarmee ze van bovenaf onder meer criminele of ronduit gevaarlijke situaties goed kunnen overzien.

In deze realityserie vlieg je tijdens de inzet van de luchtpolitie mee en zie je precies hoe ze hun werkzaamheden uitvoeren. Er zijn niet alleen maar camera’s in de helikopters zelf gemonteerd, maar men zoomt van 300 meter hoogte ook in op datgene wat er beneden hen gebeurt.

Op die manier krijg je een perfect totaalbeeld van hoe de agenten op de grond en in de lucht samenwerken om hun uiteindelijke doel te kunnen bereiken.

26. Code 37

In deze politieserie wordt het leven van Hannah Maes gevolgd. Ze heeft er in haar carrière bewust voor gekozen om zaken aan te pakken die de keiharde realiteit van het alledaagse leven blootleggen. Daarbij richt ze zich met name op code 37 van het Belgische strafwetboek. Dit wetsartikel richt zich specifiek op zedenfeiten.

Dit centrale thema heeft een spannende en onthullende serie opgeleverd, waar je ongetwijfeld snel verslaafd aan zult raken. Kortom, Code 37 is prima geschikt om heerlijk uitgebreid te bingewatchen.

27. De Dag

Tijdens een bankoverval gijzelt een groep criminelen zowel het personeel als de aanwezige klanten. De politie doet z’n uiterste best om de gijzeling op een vreedzame manier tot een einde te brengen, maar de overvallers wantrouwen deze aanpak, waardoor een spannend kat- en muisspel tussen beide partijen ontstaat.

De Dag wordt vanuit 2 verschillende perspectieven in beeld gebracht. In de oneven afleveringen zie je hoe de politie met de gijzeling omspringt en in de even aflevering krijg je te zien hoe de overvallers en de gijzelaars de dag in de bank beleven. Het resultaat: een bloedstollende misdaadserie.

28. Chaussee d’Amour

In deze spannende misdaad/dramaserie is de hoofdrol weggelegd voor Sylvia. Ze verhuist samen met haar kinderen naar een bordeel op de Chaussee d’Amour. Dit seksbedrijf blijkt de erfenis van haar overleden vader te zijn. Sylvia besluit de nieuwe bordeelhoudster te worden, in de hoop dat ze daarmee haar financiële problemen eindelijk eens echt op kan lossen.

In eerste instantie lijkt het erop dat deze aanpak een slimme zet is en dat het geluk haar toelacht. Maar dan wordt er plotseling een lijk gevonden, waardoor de hele buurt in rep en roer komt.

29. Jabaloe

Jabaloe is een Vlaamse kinderserie, die in 2012 door Studio 100 werd gemaakt. De serie speelt zich af in het wilde westen, waar in de Saloon van Moe allerlei leuke en dwaze dingen gebeuren. De titel van deze serie verwijst naar Moe Jabaloe, die er weliswaar stokoud en behoorlijk versleten uitziet, maar zelf van mening is dat ze zich nog steeds in de bloei van haar leven zit.

Bij de bewoners van Jabaloe Town is Moe vooral berucht omdat ze anderen maar wat graag de les leest. Daarnaast is haar zoon Joe vaak de pineut, want hij moet constant allerlei klusjes voor haar opknappen.

30. Politie 24/7

In een grote stad als Antwerpen is eigenlijk altijd wel iets aan de hand. Vandaar ook dat de politie er constant in touw is om de orde te kunnen handhaven. In deze realityserie, worden de activiteiten van de verschillende eenheden van het Antwerpse korps middels verschillende soorten camera’s vastgelegd.

Los van een cameraploeg, die alle actie van zo dichtbij mogelijk filmt, bevat elke aflevering ook opnames van vaste camera’s in de politievoertuigen en krijg je dankzij beeldmateriaal van bodycams ook een duidelijke indruk van hoe agenten alles zelf zien. Bij hoge uitzondering kregen de makers van deze serie ook de mogelijkheid om in de meldkamer van de Antwerpse politie te filmen

Wat vond je van dit artikel?

Top 30 Beste Nederlandse DJ’s

Top 10 Beste Add Ons Voor Kodi